-

Header Ads

Έσωσαν γύπες από βέβαιο θάνατο


Ακόμη δύο άγρια πτηνά βρέθηκαν ανυπεράσπιστα τα προηγούμενα 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Κρήτης. Μετά τον πελεκάνο που εντοπίστηκε σε παραλία του Καλού Χωριού, αλλά και το ροδοπελεκάνο που βρέθηκε σε περιοχή της Ιεράπετρας, το περασμένο Σάββατο οι εθελοντές Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων παρέλαβαν δύο νεαρά όρνια, τα οποία βρέθηκαν στο νότιο Ηράκλειο και το βόρειο Λασίθι.

Σύμφωνα με τους εθελοντές, πρόκειται είτε για γύπες, είτε για σκάρες. Το πρώτο άγριο πτηνό εντοπίστηκε από περαστικούς στο δρόμο από Σεληνάρι προς Βραχάσι. Άμεσα ειδοποιήθηκαν οι δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου Κωστής Παπαδάκης και Ανδρέας Κικιβαράκης, οι οποίοι μετέφεραν τα όρνιο στους εθελοντές του Κέντρου Περίθαλψης.

Το πουλί έχει υποστεί - κατά πάσα πιθανότητα - δηλητηρίαση, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, είναι γεμάτο από εξωπαράσιτα, κάτι που σημαίνει ότι έχει χαμηλό ανοσοποιητικό. Κι αν το πρώτο από τα δύο άγρια πτηνά στάθηκε τυχερό που εντοπίστηκε από περαστικούς, το δεύτερο πουλί είχε τύχη... βουνό!

Όπως μας ενημέρωσε το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, το δεύτερο πτηνό παρασύρθηκε από κάποιο ρεύμα αέρα και κατέληξε στ' ανοικτά των νότιων ακτών του νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, το πουλί εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή στο Μαριδάκι Ηρακλείου από τον Ζαχαρία Καμαράτο. «Τον εντόπισε και τον γλίτωσε από βέβαιο θάνατο ο Ζαχαρίας Καμαράτος. Στην παραλαβή και τη μεταφορά του ζώου ήταν πραγματικά πολύτιμη η βοήθεια του ομοσπονδιακού θηροφύλακα κ. Γιώργου Μεραμβελιωτάκη, o οποίος ξεκίνησε από το Τυμπάκι και πήγε στο Μαριδάκι για να παραλάβει το ζώο που βρισκόταν σε κίνδυνο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Το θετικό, πάντως, είναι πως αμφότερα τα άγρια πτηνά έλαβαν από τους εθελοντές την αγωγή που απαιτείτο και με την κατάλληλη περίθαλψη είναι ήδη καλύτερα στην υγεία τους.

28 γύπες έχουν επιστρέψει στο περιβάλλον τους

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους βοηθάνε σε αυτές τις περιπτώσεις: τους πολίτες πρώτα-πρώτα που ενημερώνουν έγκαιρα όταν βλέπουν τα ζώα σε ανάγκη, αλλά ιδιαιτέρως τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου για την άμεση παρέμβαση όποτε παραστεί ανάγκη, την Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Τυμπακίου και φυσικά τη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου, που βοήθησε όσο μπορούσε και στις δύο περιπτώσεις αλλά και όποτε της ζητηθεί.

Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία όλων τους, έχουν σωθεί δεκάδες πουλιά τα τελευταία χρόνια, και ειδικά στην περίπτωση των γυπών η Κρήτη μπορεί να καμαρώνει ότι έχει τον τελευταίο καλό πληθυσμό στην Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Κέντρο Προστασίας Άγριων Ζώων, το οποίο μας ενημέρωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πραγματοποιήσει στην Κρήτη τρεις απελευθερώσεις γυπών, ενώ έχει ακόμη εντάξει στο φυσικό περιβάλλον του νησιού 28 γύπες.

πηγή 




Από το Blogger.