-

Header Ads

5η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟΥ
5η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΛΑΖΑΡΟΣ & ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΝΑΡΗΣ»
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μια μοναδική γιορτή στην καρδιά του Φθινοπώρου, η Γιορτή της Τσικουδιάς, μια γιορτή της Κρητικής Υπαίθρου, πραγματοποιήθηκε χθές , μέσα στην πόλη του Ηρακλείου στην παραλία Καράβολα , για 5η συνεχή χρονιά, με μεγάλη επιτυχία.


Την Εκδήλωση οργάνωσε και πάλι ο Λαογραφικός Όμιλος


σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου στα πλαίσια της προσπάθειας διατήρησης, διάσωσης και προβολής της Κρητικής Παράδοσης .

Η Εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο «Σπίτι των Αγγέλων» προκειμένου να υποστηριχθεί η προσπάθεια στέγασης παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί.
Η προσέλευση του κόσμου που πήρε μέρος σ΄αυτή την Γιορτή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης της τσικουδιάς και να πληροφορηθούν από τους καζανάρηδες του Λαογραφικού Ομίλου Κώστα Κόκκινο & Δημήτρη Χνάρη σχετικές λεπτομέρειες,ενώ η ρακή έρεε άφθονη από το ρακοκάζανο και προσφερόταν δωρεάν στους ενήλικες παρευρισκόμενους με συνοδευτικούς ρακομεζέδες.

Ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου, Μανώλης Χνάρης απηύθηνε Χαιρετισμό και καλωσόρισμα ευχαριστώντας όλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους αυτή τη Γιορτή.Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση και πραγματοποίηση 5ης Γιορτής Τσικουδιάς και συμπύκνωσε πολύ εύστοχα σε μια μαντινάδα, το σημαντικό ρόλο που είχε ανέκαθεν όχι μόνο το έθιμο του ρακοκάζανου που ήταν χαρά και γιορτή μα και η τσικουδιά ή αλλιώς η ρακή στο κρητικό σπίτι και στη ζωή του κρητικού γενικότερα.
“ Με μια ρακή κάνεις φιλιές , Χαίρεσαι ή λυπάσαι, Γιορτάζεις , υποδέχεσαι κι αρρώστια δε φοβάσαι.»
Σε μια ατμόσφαιρα χαράς και ενθουσιασμού παρακολουθήσαν όλοι ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα καθ΄ όλη τα η διάρκεια της Γιορτής από τις 4.30 μμ έως τις 9.30μμ.
Τα σπουδαία Καλλιτεχνικά Συγκροτήματα του Νίκου Μανιουδάκη, του Γιώργη Φασουλά και Κώστα Καλλέργη, του Μιχάλη Αλεφαντινού και του Νίκου Γωνιανάκη πλημύρισαν την παραλία Καράβολα και τις καρδιές όλων των παρευρισκομένων με παλιούς και νέους σκοπούς της κρητικής μουσικής.

Τα χορευτικά συγκροτήματα του Ομίλου συμπεριλαμβανομένου και του Λιβαδιώτικου Χορευτικού χόρεψαν με την αυθεντικότητα και τη λεβεντιά που τα διακρίνει τους κρητικούς χορούς, τοπικούς και παγκρήτιους με σύντομες ενίοτε αναφορές στην προέλευση και το συμβολισμό κάποιων από αυτούς , μέσα από εντυπωσιακούς χορογραφικούς σχηματισμούς και καταχειροκροτήθηκαν.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πέτρος Ινιωτάκης, Αντιδήμαρχος, ο Νεκτάριος Ανδρεαδάκης, Αντιπρόεδρος Δ.επ.α.ν.αλ.

Ο Λάμπρος Βαμβακάς, Περιφερειακός Σύμβουλος και εντεταλμένος στην κοινωνική Πρόνοια.

 Το Πρόγραμμα παρουσίασε η Παιδαγωγός και Ιδιοκτήτρια του Νηπιαγωγεία & Παιδικού Σταθμού «Τα «Μελισσάκια» Κα Μαρία Μακριδάκη-Μαρούση …



















Από το Blogger.