-

Header Ads

Την άνοιξη περίμενες: Νέος δίσκος από τους Ross Daly και Μήτσο Σταυρακάκη


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ROSS DALY : ΛΥΡΑ, ΛΑΟΥΤΟ, ΤΑΡΧΟΥ, ΡΑΜΠΑΜΠ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: ΦΩΝΗ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: ΛΑΟΥΤΟ, ΦΩΝΗ
ΚΕΛΥ ΘΩΜΑ: ΛΥΡΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΤΖΑΝΗΣ: ΚΡΟΥΣΤΑ
ΣΥΝΘΕΣΗ: ROSS DALY
ΣΤΙΧΟΙ: ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

Λίγα λόγια από το Ross Daly γι'αυτό το δίσκο:

"Η συνεργασία μου με το Μήτσο και το Βασίλη Σταυρακάκη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 80, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, και τη θεωρώ μια απο τις πιο ευχάριστες και γόνιμες της ζωής μου. Αυτό σίγουρα οφείλεται, κατά βάση, στο ότι μας ενώνει μια βαθειά αγάπη και φιλία που έχει ως αποτέλεσμα η δική μου σχέση με την Κρητική μουσική να είναι άρρηκτα δεμένη με αυτούς τους δυο ανθρώπους.

Φτιάχνοντας ένα καινούριο κομμάτι σε μια Κρητικη φόρμα, σχεδόν αυτόματα το ακούω με τη φωνή του Βασίλη ξεδιπλώνοντας με τον μοναδικό του τρόπο τις μαγικές εικόνες που αναδύονται απο τους στίχους του Μήτσου. Μαζί μας σε αυτή την ηχογράφηση είναι τρεις σπουδαίοι νέοι μουσικοί με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ο καθένας.

Ο Γιώργος Μανωλάκης, λαουτιέρης, τραγουδιστής και συνθέτης, είναι ένας απο τους πιο ταλαντούχους και ικανούς μουσικους της γενιάς του που μέλλεται να παίξει ενα πολύ σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη της Κρητικής μουσικης.

Ο Γιώργος συνδυάζει την βαθειά γνώση της Κρητικής μουσικής, μια σύγχρονη και ιδιαιτερα καλαίσθητη μουσική αντίληψη, καθώς και μια σπάνια δεξιοτεχνία ως οργανοπαίχτη σε μια πηγαία και δημιουργική πράξη που συνεχώς εξελίσσεται και εκπλήσσει.

Η Κέλυ Θωμά προσεγγίζει τη λύρα με ένα εντελώς ξεχωριστό δικό της τρόπο και έτσι δίνει νέες διαστάσεις σε ένα όργανο με τεράστιες αλλά ανεξερεύνητες ακόμα δυνατότητες. Μέσα απο την πολύχρονη εμπειρία της ως κεντρικό πρόσωπο στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος έχει ακούσει και έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους σημαντικότερους μουσικούς της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα τα ακούσματα αυτά τα συνδυάζει στη συνέχεια στις συνθέσεις και στους αυτοσχεδιασμούς της σε ένα μοναδικό αρμονικό σύνολο δίκης της έμπνευσης.

Ο Γιάννης Παπατζανής ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα κρουστά όργανα στην Κρητική μουσική. Μέχρι σχετικά πρόσφατα τα κρουστά στην Κρητική Μουσική είχαν μια αρκετά περιορισμένη παρουσία, κυρίως στα ανατολικά του νησιού.

Ο Γιάννης, ίσως πιο πολύ από όλους όσους έχουν ασχοληθεί ανάλογα, έχει ψάξει διάφορους προσεγγίσεις με διάφορα κρουστά όργανα αναζητώντας αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην μουσική αυτή. Τελικά κατέληξε στο όργανο που απο τα πανάρχαια χρονια υπηρχε εδω στην Κρήτη: το νταουλάκι. Μόνο που έχει αναπτύξει πολλές νέες τεχνικές για το όργανο αυτό που, από τη μια, είναι απόλυτα συμβατές με το λιτό και κάπως αυστηρό χαρακτήρα της Κρητικής μουσικής και, από την άλλη, αναδεικνύουν τα ιδιαιτερα ιδιωματικά χαρακτηριστικά της Κρητικής ρυθμολογίας με τον καλύτερο τρόπο. Σήμερα διδάσκει το όργανο αυτό σε δεκάδες νέους μουσικούς σε όλη την Κρήτη καθώς το παίξιμο του έχει γίνει σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με την Κρητική ρυθμολογία.
Από το Blogger.