-

Header Ads

Η Κρήτη... έκανε αίσθηση στην ANUGA 2015


Για μία ακόμη φορά η παρουσία της Κρήτης στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων-ποτών ANUGA 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας, ήταν άψογη. 

Στην έκθεση συμμετείχε με δικό της περίπτερο η Περιφέρεια Κρήτης, όπου αναδείχθηκαν τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού όπως επίσης η Κρητική Κουζίνα-Διατροφή. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, και στελέχη των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Η έκθεση, στον τομέα τροφίμων-ποτών- συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως, προσελκύοντας το εμπορικό ενδιαφέρον αντιπροσώπων μεγάλων εταιρειών από την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Λατινική Αμερική, τη Ρωσία, την Αφρική και την Αυστραλία. Συνολικά στα 280.000 m2 φιλοξενήθηκαν 7.000 εκθέτες από 108 χώρες τους  οποίους επισκέφτηκαν 160.000 εμπορικοί αντιπρόσωποι από 192 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοργανώτριας αρχής.

Η Ελλάδα μάλιστα συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των τιμώμενων χωρών με 270 συμμετοχές εταιρειών, φορέων και Περιφερειών.

Στο καλαίσθητο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης, που αποτέλεσε πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης, προβλήθηκαν τα πιστοποιημένα προϊόντα του νησιού όπως: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε διάφορες συσκευασίες, ελιές, πάστα ελιάς, μέλι, κρασί, τσικουδιά, ρακόμελο, ντάκος, παξιμάδια, σταφίδες, νερό, χυμοί, αναψυκτικά, αυγά, αρωματικά βότανα, απάκι, λουκάνικο, τυροκομικά προϊόντα (Κεφαλοτύρι, Γραβιέρα και λευκό τυρί σε άλμη) παράγωγα χαρουπιού, σαλιγκάρια, είδη ζύμης, ξεροτήγανα, παγωτό και παστέλια. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων ομογενών και ξένων επισκεπτών ήταν ιδιαίτερα έντονο για το σύνολο των  κρητικών προϊόντων, με κυρίαρχα προϊόντα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το απάκι, το λουκάνικο, τα βότανα, τα παξιμάδια, τις ελιές και τα κρασιά. Στη διάρκεια της πενθήμερης έκθεσης δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες να γευτούν παραδοσιακές κρητικές γεύσεις, επιβεβαιώνοντας τη μοναδικότητα τους αλλά και το εμπορικό ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης βρέθηκαν στελέχη μεγάλων Ελληνικών και ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται διεθνώς καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Γρηγόρης Δελαβεκούρας. Στο πλαίσιο των επισκέψεων η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη,  είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με εκπροσώπους εταιρειών για την προώθηση των κρητικών προϊόντων, τη δημιουργία νέων συνεργασιών, την αξιοποίηση του Γενικού Προξενείου του Ντίσελντορφ στην προώθηση των κρητικών προϊόντων μέσα από κοινές δράσεις και κυρίως την αναγνώριση του κρητικού σήματος σε διεθνές επίπεδο.

Στην διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση  γευσιγνωσίας από ομάδα Ελλήνων ΣΕΦ αποτελούμενη από την Ευαγγελία Καρκαμπίτσα (εκπρόσωπος λέσχης αρχιμαγείρων Ελλάδος στη Γερμανία)  , Μανόλη Χουλάκη, Δημήτρη Χουστουλάκη, Γρηγόρη Ντάμαρη, Γιώργο Μισοκέφαλο, που παρουσίασε-μαγείρεψε  γνήσιες παραδοσιακές κρητικές συνταγές δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γευτούν την κρητική διατροφή αλλά και ντόπιες ποικιλίες κρασιών.

Η εκδήλωση γευσιγνωσίας προσέλκυσε περισσότερους από 1000 επισκέπτες που αναγνώρισαν τα ιδιαίτερα γευστικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρητικών προϊόντων. Γεύτηκαν επίσης κρητικά παξιμάδια, απάκι, λουκάνικο, ελιές, λαχανικά, σταμναγκάθι, γραβιέρα, ανθότυρο, και αρωματικά βότανα. Πολλοί από τους επισκέπτες ήξεραν για την σπουδαιότητα και την αξία της Κρητικής Διατροφής, και γνώριζαν για την Κρήτη καθώς είχαν επισκεφθεί το νησί μας για διακοπές.

Για την επιτυχή συμμετοχή-παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στην έκθεση η Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου δήλωσε:  «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την παρουσίαση των προϊόντων μας και την συμμετοχή του κόσμου που επισκέφθηκε το περίπτερο μας επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα, την αναγνωρισιμότητα των κρητικών προϊόντων στην Ευρώπη. Οι επισκέπτες μας πέραν της δυνατότητας που είχαν να δοκιμάσουν αυθεντικές κρητικές γεύσεις, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους ώστε η βάση της Κρητικής Διατροφής να αποτελέσει μέρος της διατροφής τους. Μάλιστα ένας πολύ σημαντικός αριθμός εμπορικών αντιπροσώπων, εισαγωγέων και εξαγωγέων, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν την Κρήτη, να γνωρίσουν από κοντά τις πιστοποιημένες διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων μας προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασίες, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την οικονομία του νησιού».

Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης στελέχωσαν οι υπάλληλοι Ελένη Δρακωνάκη από την Π.Ε Λασιθίου και ο Χαράλαμπος Πίτερης από την Π.Ε Ρεθύμνου.

πηγή
Από το Blogger.