-

Header Ads

Και τρίτος γύπας ''τραυματισμένος'' σε μια εβδομάδα στην Κρήτη


Και τρίτος γύπας μεταφέρθηκε για περίθαλψη στους εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Κρήτη μέσα σε μία εβδομάδα. 

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «την Παρασκευή 21 Αυγούστου ειδοποιηθήκαμε για έναν Γύπα που βρέθηκε κάτω από ένα δέντρο στην περιοχή των Αρχανών. Αμέσως δύο δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου και συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Βασιλάκης και ο κ. Μανώλης Κυριακάκης από Δασική Υπηρεσία Μοιρών και το Δασονομείο Πύργου μετέβησαν στο σημείο που τους υπέδειξε ο άνθρωπος που εντόπισε το ζώο, το έπιασαν και το παρέδωσαν στους εκπροσώπους του ΕΚΠΑΖ στο Ηράκλειο.


Πρόκειται για ένα ακόμη φετινό πουλί (να σημειώσουμε ότι οι γύπες γενούν μέχρι και τον Απρίλιο - δηλαδή είναι 4 με 6 μηνών -) που έχει σημάδια δηλητηρίασης, θλάση στο δεξί πόδι και τις δύο πρώτες μέρες παρουσίαζε έντονα νευρολογικά προβλήματα. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και συνεχή φροντίδα το πουλί παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Μόλις περάσουν οι πρώτες κρίσιμες μέρες θα μεταφερθεί με ασφάλεια στην Αίγινα.

Έντονος είναι ο προβληματισμός μας αφού είναι το τρίτο νεαρό πουλί σε μία μόλις εβδομάδα και τον προηγούμενο μήνα είχαμε πάρει άλλο ένα μικρό από την Ιεράπετρα. Και τα 4 είχαν σημάδια δηλητηρίασης αλλά και ασιτίας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όταν υπάρχουν τόσα γνωστά περιστατικά (και πόσα άραγε δεν έχουν φτάσει σε μας; ) νεαρών πουλιών και με δεδομένο ότι κάθε ζευγάρι Γυπών κάνει ένα μόνο αυγό (και όχι απαραίτητα κάθε χρόνο) και τα πουλιά αυτά ενηλικιώνονται σε 6 χρόνια, δεν μπορούμε να λέμε ελαφρά τη καρδία ότι έχουμε μεγάλο πληθυσμό στην Κρήτη και δεν κινδυνεύει, γιατί οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι απώλειες μεγάλες  (τόσο νεαρών, όσο και ενήλικων πουλιών).

Είναι ανάγκη να αρχίσουν πάλι να λειτουργούν οι ταΐστρες που λειτούργησαν όταν φτιάχτηκαν αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκαν, και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει ενημέρωση ώστε να σταματήσουν οι φόλες που «θερίζουν» στην Κρήτη αλλά και τα ποντικοφάρμακα. Πλήθος πουλιών (Γύπες, Γερακίνες, Πεπλόγλαυκες, Γλάροι, κλπ, κλπ) παθαίνουν δευτερογενή δηλητηρίαση αφού τρώνε τα δηλητηριασμένα σκυλιά, γάτες, ποντίκια (τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πετιούνται αλλά να θάβονται) και δηλητηριάζονται και αυτά με τη σειρά τους.

Σας θυμίζουμε ότι όταν βρούμε ένα αρπακτικό που χρειάζεται βοήθεια και μάλιστα έναν Γύπα που είναι ένα μεγαλόσωμο πουλί, δεν χρειάζεται να το φοβόμαστε και να το κακοποιούμε άθελά μας. Αν μπορούμε το πιάνουμε με προσοχή αφού το σκεπάσουμε με ένα σεντόνι ή μεγάλη πετσέτα, το βάζουμε σε μια άνετη κούτα, ΔΕΝ το δένουμε, και ενημερώνουμε το ΕΚΠΑΖ για να αναλάβει την διαχείριση του ζώου με την βοήθεια των Δασικών Αρχών αν παραστεί ανάγκη». 

πηγή
Από το Blogger.