-

Header Ads

Τουρισμός και λήψη μέτρων για τη διενέργεια εκδηλώσεων σε παραλίες


Ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές οικονομικής δραστηριότητας και εισροής συναλλάγματος για τη χώρα μας, διαφυλάσσοντας θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία. Ιδιαίτερα στην Κρήτη αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, που επηρεάζει θετικά και όλους τους άλλους παραγωγικούς τομείς (υπηρεσίες, εμπόριο, αγροτικά-κτηνοτροφικά προϊόντα, κλπ).

Ο θαλάσσιος τουρισμός και γενικά το τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα και παραλίες αποτελούν τον πυρήνα του τουρισμού και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Ο αθλητισμός, η αναψυχή και η διασκέδαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ελληνικές παραλίες. Το θεσμικό πλαίσιο για τον αιγιαλό και την παραλία ορίζει γενικά τους όρους χρήσης, που αποτελούν αρμοδιότητα των ΟΤΑ α’ βαθμού. Σε πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών τίθενται όρια στη διενέργεια εκδηλώσεων, συναυλιών και beach parties, δίχως όμως να λαμβάνεται μέριμνα για την αξιοποίηση του σημαντικού κεφαλαίου της διασκέδασης και της διενέργειας εκδηλώσεων σε παραλίες. Κάποιες περιοχές της χώρας μας, περιλαμβανομένων και περιοχών της Κρήτης, φημίζονται διεθνώς για τις μουσικές εκδηλώσεις σε παραλίες και τα beach parties. Αναμφισβήτητα, είναι απαραίτητη η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για αυτόν τον επιμέρους τομέα του τουρισμού.

Η τήρηση ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην καλύτερη αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και στρατηγικό σχεδιασμό και όχι αποσπασματικές κινήσεις.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ερώτηση του κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς αρμόδιους υπουργούς.
Από το Blogger.