-

Header Ads

Πράσινες επενδύσεις και κοινωνικά οφέλη: Το παράδειγμα της Χαλκιαδάκης Α.Ε.

 

Στην εποχή της βαθιάς ενεργειακής κρίσης, οι προσανατολισμένες εδώ και 11 χρόνια «πράσινες» επενδύσεις της Χαλκιαδάκης Α.Ε. με στόχο την φιλική προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας, λειτουργούν προς όφελος και των καταναλωτών.

Η μεγάλη Κρητική εταιρεία, με τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης της σε όλη την Κρήτη να αποτελούν σταθερή επιλογή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αντιλήφθηκε εγκαίρως την δυναμική και τα πολλαπλά οφέλη που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποφέρουν στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Γι’ αυτό και πριν από 11 χρόνια, εγκατέστησε το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο 1ο χιλιόμετρο Γαζίου - Κρουσώνα, δείχνοντας τον δρόμο που στην πορεία ακολούθησαν πολλές ακόμη επιχειρήσεις.

Σήμερα, φωτοβολταϊκά net metering, σταθμοί δηλαδή που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και δίνουν ρεύμα στα καταστήματα, βρίσκονται στις στέγες πέντε σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, στην Ούλωφ Πάλμε, τα Μάλια, τα Κουνουπιδιανά, τα Καπαριανά και την Σητεία. Οι επενδύσεις αυτές, πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, οδηγούν και στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, τους οποίους η Χαλκιαδάκης Α.Ε. μετακυλίει στους πελάτες μέσω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί. Ταυτόχρονα, μειώνεται το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, με την μείωση εκπομπών CO2 να εκτιμάται στο 27% (αγγίζει ακόμη και το 43% σε ορισμένες περιπτώσεις)! Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για το 2021 οι εκπομπές CO2 που αποφεύχθηκαν από τη χρήση πράσινης ενέργειας (σε μετρικούς τόνους) άγγιξαν τους 303, ενώ η παραγωγή πράσινης ενέργειας σε kwh, μόνο για το 2021, ήταν περισσότερες από 630 χιλ. Η μείωση αυτή είναι αρκετά σημαντική αν αναλογιστεί κανείς πως οι 303 τόνοι αυτοί αντιστοιχούν στις ετήσιες εκπομπές 196 νοικοκυριών (με 2.765kWh κατανάλωση) ή 163 Ι.Χ. αυτοκίνητων (που διανύουν 15.000km το έτος) ή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 703 βαρέλια πετρελαίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως θα χρειαζόντουσαν πάνω από 4.563 δέντρα ηλικίας 30 ετών για να απορροφήσουν τους τόνους αυτούς!

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, η Χαλκιαδάκης Α.Ε. προγραμματίζει νέες ανάλογες επενδύσεις, τόσο στις κεντρικές εγκαταστάσεις της, όσο και στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης στον Άι Γιάννη Ηρακλείου και στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι.

Η ηλεκτροκίνηση κάνει στάση στα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Χαλκιαδάκης Α.Ε. είναι η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Κρήτη που εγκατέστησε, με την αρχή να γίνεται τρία χρόνια πριν, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σήμερα, σταθμοί φόρτισης βρίσκονται σε 11 σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης στο Ηράκλειο (Μαυσώλου & Ηροδότου, Ιερολοχιτών & Παυλάκη, Ηρακλή & Εμμ. Παππά και Κρασαδάκη - Κασομούλη – Δελαπόρτα), στο Γάζι (Ελ. Βενιζέλου 176), στην Μεσσαρά (1ο χλμ Μοιρών – Ηρακλείου, Καπαριανά, Λεωφ. Κόκκινου Πύργου – Τυμπάκι), στα Χανιά (Λ. Καραμανλή, Κουμπέ, Κουνουπιδιανά), καθώς και στην Ιεράπετρα (Παπαγεωργίου-Κωστούλα Ανδριανού).

Μια κίνηση που έχει ως στόχο την στήριξη της - περιβαλλοντικά φιλικής - ηλεκτροκίνησης, καθώς και την εξυπηρέτηση των πελατών των σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, που μπορούν να φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήματά τους την ώρα που πραγματοποιούν τις καθημερινές τους αγορές.

 

Διαβάστε περισσότερα για τις «πράσινες» πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιούν τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, εδώ: https://www.xalkiadakis.gr/el/dipla-sou-perivallon και εδώ: https://www.xalkiadakis.gr/el/nea

 





 

Από το Blogger.