-

Header Ads

Κορυφαία διάκριση κυκλικής οικονομίας για τα Super Markets Χαλκιαδάκης

 


Η διάκριση αφορά στο καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης υπολειμμάτων τροφής που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Σημαντική διεθνής διάκριση για τα Super Market Χαλκιαδάκης -και για την Κρήτη- είναι η ανάδειξή τους σε μία από τις λίγες διεθνώς επιχειρήσεις-υποδείγματα στην εφαρμογή καινοτόμων δράσεων κυκλικής οικονομίας στον τομέα του λιανεμπορίου. Συγκεκριμένα, η Χαλκιαδάκης ΑΕ συγκαταλέγεται στις 3 επιχειρήσεις σε ελληνικό και τις 18 σε διεθνές επίπεδο που αποτελούν υποδειγματικές περιπτώσεις (case studies) επιχειρήσεων στον τομέα της εφαρμοσμένης κυκλικής οικονομίας. Η διάκριση αυτή ήρθε μέσα από την επιλογή και συμμετοχή τους  στην παγκόσμια έκδοση οδηγού για την κυκλική οικονομία του ECR (Efficient Consumer Response), ενός πολυεθνικού φορέα εταιρειών βιομηχανίας ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων και λιανεμπορίου με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται σε εταιρείες βιομηχανίας και λιανεμπορίου σε όλο τον κόσμο μέσω του ECR Community και έχει τίτλο: «A Global Review of Circular Economy Case Studies from the Retail & CPG Sector». Ο οδηγός αυτός, περιλαμβάνει 18 παγκόσμια case- studies – μεταξύ αυτών και τρία από την Ελλάδα, εκ των οποίων το ένα αποτελεί η συνεργασία της Κρητικής εταιρείας Χαλκιαδάκης Α.Ε.  με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο - σχετικά με δραστηριότητες κυκλικής οικονομίας σε τομείς όπως η συσκευασία, η διαχείριση απορριμμάτων, η σπατάλη τροφίμων και οι ψηφιακές λύσεις. Αυτή η παγκόσμια έκδοση του ECR Community έχει έναν ξεκάθαρο στόχο, να παρέχει γνώση στα στελέχη που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και υλοποίηση στρατηγικών κυκλικής οικονομίας σε εταιρείες λιανεμπορίου και βιομηχανίας παραγωγής καταναλωτικών αγαθών.

 

Μπορείτε να βρείτε τον οδηγό στο παρακάτω link:

ECR Community | EfficienAt Consumer Response. (ecr-community.org) .

 

Η διάκριση των SM Χαλκιαδάκης αφορά στον τομέα της διαχείρισης υπολειμμάτων τροφής (food waste), ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια της κυκλικής οικονομίας σε παγκόσμια κλίμακα. Αντικείμενο της αξιολόγησης υπήρξε η εφαρμογή διαδικασιών αξιοποίησης των μη εμπορεύσιμων προϊόντων μαναβικής από τα καταστήματα Χαλκιαδάκης, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ).

 

Πιο συγκεκριμένα, τα SM Χαλκιαδάκης εφαρμόζουν σε στενή συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή και Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Θρασύβουλου Μανιού διαδικασίες αξιοποίησης για τα υπολείμματα των μανάβικων σε μεγάλα καταστήματα τους. Σκοπός είναι η παραγωγή τόσο ζωοτροφών, όσο και εδαφοβελτιωτικού υλικού (compost). Ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση, έχουν τοποθετηθεί κάδοι κομποστοποίησης, ενώ το compost, το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας, χρησιμοποιείται για τη φροντίδα των φυτών σε εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά και για τις φυτεύσεις νέων δένδρων και φυτών από παιδιά και τους γονείς τους σε σύμπραξη με δήμους της Κρήτης! Πρόκειται για μια απόλυτα ολοκληρωμένη διαδικασία αξιοποίησης των υπολειμμάτων τροφής με τη βέλτιστη πρακτική εμπλοκής των παιδιών στην προσπάθεια φροντίδας για το περιβάλλον.

Η διάκριση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στα SM Χαλκιαδάκης, γιατί επιβεβαιώνει ότι οι πολύπλευρες προσπάθειές μας για την αλλαγή στάσης όλων σε κρίσιμους τομείς για το περιβάλλον, αποδίδουν. Προσπάθειες που όχι μόνο θα συνεχίσουμε, αλλά και θα διευρύνουμε, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή τόνων βιολογικού compost από το σύνολο των υπολειμμάτων τροφής, οι πρώτες σημαντικές ποσότητες από το οποίο πρόκειται να διανεμηθούν στους μεγαλύτερους προμηθευτές μας για αγροτικά προϊόντα.

Το περιβάλλον μας χρειάζεται όλους σήμερα, τα SM Χαλκιαδάκης πρωταγωνιστούν!

Λίγα λόγια για τη συνεργασία των Super Markets Χαλκιαδάκης με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Συνεργασία με τα έργα BeatleFood for Feed για την περίοδο 2019-2021

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης με τίτλο «Καινοτόμες Διεργασίες Χαμηλού Κόστους για την Παραγωγή Ζωοτροφών ή Εδαφοβελτιωτικών από Τυρόγαλο και Φυτικά Υπολείμματα Υπεραγορών», με Ακρωνύμιο «BEATLE» και κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5029193, της Δράσης «Έργα επίδειξης - πειραματικής ανάπτυξης, που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς της RIS3Crete» (Ε.Π ¨Κρήτη¨ 2014-2020) πραγματοποιήθηκαν δράσεις παραγωγής συστατικών ζωοτροφών και εδαφοβελτιωτικών.

 

Η πράξη υλοποιήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ ΕΛΜΕΠΑ), μέσα από το Εργαστήριο Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον καθηγητή και Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Μανιό Θρασύβουλο και από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΛΚΕ ΠΚ), από την Ιατρική Σχολή, Μονάδα Μικροβιολογικής Υγιεινής, Τροφίμων, Ύδατος και Περιβάλλοντος, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια κα. Ψαρουλάκη Άννα. Η υλοποίηση της Πράξης στηρίχθηκε στην πολύτιμη συνεργασία των δυο δικαιούχων με την αλυσίδα υπεραγορών ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ, που με υποκαταστήματα της πόλης του Ηρακλείου τροφοδότησε με πρώτες ύλες το έργο.

 

Στη δράση παραγωγής συστατικών ζωοτροφών από φυτικά υπολείμματα, την περίοδο 2020 (6μήνες/έτος) από τα υποκαταστήματα της Λ. Κνωσού και της Πλ. Σινάνη συλλέχθηκαν περισσότεροι από 20tn φυτικών υπολειμμάτων από το μανάβικο αυτών. Τα υπολείμματα αυτά συλλέγονταν σε ειδικούς ψυγειοθαλάμους και όχημα ψυγείο περνούσε σε καθημερινή βάση για τη συλλογή αυτών και τη μεταφορά τους στην μονάδα του έργου για την επεξεργασία αυτών και την παραγωγή συστατικών ζωοτροφών.

 

Στη δράση παραγωγής εμπλουτισμένου εδαφοβελτιωτικού, στο υποκατάστημα MAX της Αλικαρνασσού τοποθετήθηκαν 2 κομποστοποιητές, όπου εκεί, σε καθημερινή βάση, ο υπεύθυνος του μανάβικου τροφοδοτούσε με φυτικά υπολείμματα τους κομποστοποιητές. Την περίοδο 2020 – 2021 (6μήνες/έτος) από τη δράση αυτή, περισσότεροι από 8tn φυτικών υπολειμμάτων αξιοποιήθηκαν και από την κομποστοποίηση του οποίου προέκυψαν περίπου 3tn εμπλουτισμένου εδαφοβελτιωτικού.

 

Παράλληλα, το 2020, η ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ υποστήριξε την υλοποίηση ενός ακόμα έργου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ για το περιβάλλον, με τίτλο «LIFE - Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Waste into Animal Feed», με ακρωνύμιο «LIFE-F4F” και κωδικό LIFE15 ENV/GR/000257. Στο έργο αυτό, συνεργάστηκαν 10 ακόμα υποκαταστήματα, παρέχοντας σε καθημερινή βάση και για 6 περίπου μήνες τα φυτικά υπολείμματα των μανάβικων. Η συνολική ποσότητα που συλλέχθηκε την περίοδο αυτή ήταν περισσότεροι από 130tn. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, τα φυτικά υπολείμματα αναμίχθηκαν με τροφικά υπολείμματα ξενοδοχειακών μονάδων για την παραγωγή συστατικών ζωοτροφών.

 

Μέσα από τις συγκεκριμένες συνεργασίες, επισφραγίζεται για μια ακόμα φορά η σχέση συνεργασίας της ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που τα τελευταία χρόνια έχει σταθεί αρωγός σε πολλές προσπάθειες του ιδρύματός μας. 

 








 

Από το Blogger.