-

Header Ads

Στο..Λιβυκό Πέλαγος ανοίγει τις πύλες της η Βασιλική του Αγ. Μάρκου

 
Τα Αστερούσια Όρη, οι νότιες ακτές τις Κρήτης με θέα το Λιβυκό Πέλαγος έγιναν έργα τέχνης από τον Ζωγράφο Γιάννη Ζαχαράκη και θα παρουσιαστούν στο φιλότεχνο κοινό του Ηρακλειου και της Κρήτης από αύριο στην Δημοτική Πινακοθήκη της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου. Η έκθεση με τίτλο ”Άκρες τού Νότου” συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τον Δήμο Ηρακλείου, και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:00.Η έκθεση πού θα διαρκέσει από 11-26 Οκτωβρίου, είναι μία θεματική συλλογή αποτελούμενη από 50 ζωγραφικά έργα, εμπνευσμένα κυρίως από  τα Αστερούσια Όρη στο σμίξιμό τους με την απεραντοσύνη του νότιου Κρητικού Πελάγους. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει κατάλογος των έργων με κείμενα του αείμνηστου ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη και της κριτικού & ιστορικού τέχνης Ήρας Παπαποστόλου. Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 και 17:00-21:00, το Σάββατο 09:00-14:00.
 
Ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης γράφει για τον τόπο που αποτυπώνεται στα έργα του ζωγράφου: "Ευτυχώς εδώ υπάρχουν ακόμη απάτητα μονοπάτια, με τη χαμηλή, τη σεμνή και ταπεινή βλάστηση: φασκομηλιές, αστιβίδες, αγούδουροι, πρινάρια, θρούμπες, αγαύες, αρτύκοι και θυμάρια. Θυμάρι, ο άρχοντας των άδεντρων Αστερουσίων.
Μπορεί να χαϊδέψεις τα ταπεινά φυτά και να νιώσεις την πρωινή δρόσο στα ακροδάκτυλά σου. Από παντού σε κατακλύζουν μυρωδιές και αρώματα. Πού και πού όπου υπάρχει υποψία νερού στις ρεματιές οι πικροδάφνες δημιουργούν ένα ρόδινο χείμαρρο. Ένας μικρόκοσμος θροΐζει και πάλλεται· ζωύφια, ζουζούνια, έντομα, μέλισσες, σφήκες, σαύρες, φίδια. Στον ουρανό μπορείς ακόμη να δεις σπάνια πουλιά με μοναδικούς κελαηδισμούς.
Ένας ολόκληρος κόσμος κρυμμένος στο βραχώδες άνυδρο. Το νερό σπάνιο, γι’ αυτό και όπου λιγοστό υπάρχει, ο τόπος θεωρείται ευλογημένος. Η βασιλεία του άνυδρου και του φρυγμένου. Φρυγμένο χώμα, φρυγμένα φυτά. Οι βράχοι μόνο χαρίζουν λίγο ίσκιο. Μια αίσθηση μοναδικής καθαρότητας. Η διαφάνεια στο απόλυτο".
 
Ενώ η κριτικός & ιστορικός τέχνης Ήρα Παπαποστόλου αναφέρει για το έργο του: "Οι κλειστοί κόλποι, τα ελάχιστα δέντρα, τα γυμνά βουνά και τα κοφτερά βράχια που καταλήγουν στη θάλασσα αποτελούν την πηγή έμπνευσης για τον ζωγράφο. 'Όλα αποδίδονται με την χαρακτηριστική εξπρεσιονιστική πινελιά του που χτίζει φόρμες, όγκο και φτιάχνει έναν ολόκληρο κόσμο με καθαρά, σαρκώδη χρώματα, δίνοντας ζωντανή την αίσθηση του υγρού στοιχείου. Πρόκειται για έναν ύμνο στη θάλασσα, τη ζαλιστικά ταραχώδη, με τις χρωματικές αντιθέσεις να συντελούν σε ένα δυνατό εικαστικό αποτέλεσμα".
 
Ο Γιάννης Ζαχαράκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1961. Ασχολήθηκε συστηματικά με την ζωγραφική από το 2012 μαθητεύοντας δίπλα στο ζωγράφο και καλό του φίλο Νίκο Καρακωνσταντή, ενώ παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου στο εργαστήρι ελευθέρων σπουδών «Πλάκα». Οι "Άκρες του Νότου" είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση, εμπνευσμένη από τις ρίζες του και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών.





Από το Blogger.