-

Header Ads

«Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα» Ανώγεια 09-10-11 Αυγούστου 2019


To Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα επιστρέφει και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στα Ανώγεια της Κρήτης, στις  09, 10 & 11 Αυγούστου 2019 
Δυο χρόνια πριν στα Ανώγεια, ένα χωριό που έχει ζήσει από πρώτο χέρι το τέρας του ναζισμού, γεννήθηκε η Χαϊμαλίνα. Ένα αντιφασιστικό φεστιβάλ που πήρε το όνομά του από το ποίημα του Μιχάλη Σταυρακάκη/Νιδιώτη “Γράμμα σε μια Αφρικάνα” και είχε πάντα ως πρόταγμα  του την αλληλεγγύη, την ισότητα και την ειρήνη.
Τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς αλλά και της χρονιάς που διανύουμε έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την επιλογή της θεματικής του φεστιβάλ μας.
Φέτος, με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη Δίκη της Χρυσής Aυγής, η οποία βρίσκεται πλέον στην τελική της ευθεία, γίνεται φανερή η εγκληματική φύση της οργάνωσής, της οποίας το ιδεολόγημα βασίζεται στη βία, το μίσος και τη θρασυδειλία. Η δήλωση του Ρουπακιά σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πως "μία απλή ανθρωποκτονία, την κάνανε ολόκληρη ιστορία" μας δείχνει άλλωστε πως στην πραγματικότητα για τα μέλη της οργάνωσης αυτής δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία.
Η ρητορική της βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στη χώρα μας και παρόλο που η Χ.Α. έμεινε εκτός βουλής στις φετινές εκλογές, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Η “ιδεολογία” της συνεχίζει να είναι κρυμμένη σε όλες εκείνες τις καθημερινές πράξεις και εκφράσεις που αρνούνται το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, που δαιμονοποιούν κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ή περιθωριοποιημένες ομάδες, στις ρητορικές εκείνες που προασπίζονται τη διατήρηση μιας κοινωνίας που ιεραρχεί τα δικαιώματα των φύλων, κατατάσσοντας το γυναικείο, ως “δεύτερης κατηγορίας”. Ο μαχητικός αντιφασισμός, διαχρονικός αλλά και επιτακτικός, οφείλει να εκφράζεται μέσα από το διάλογο και τον αγώνα και μας αφορά  όλους, μικρούς και μεγάλους.  
Ένα εξίσου επίκαιρο θέμα το οποίο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε φέτος, είναι το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων και η συστηματική δικαιολόγηση πρακτικών έμφυλης βίας. Οι αφορμές πολλές. Τόσο, η σειρά γυναικοκτονιών που έλαβαν χώρα το τελευταίο έτος στη χώρα μας, φαινόμενο το οποίο δεν λαμβάνει την απαραίτητη προσοχή κι ερμηνεία και αναδεικνύει, σε συνδυασμό  με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα σεξουαλικής βίας, την παθογένεια των καθιερωμένων έμφυλων πατριαρχικών σχέσεων, όσο και η “τυπική” ισότητα που βάσει νόμου έχει καθιερωθεί στις δυτικές κοινωνίες, η οποία όμως  δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν, καθώς εφαρμόζεται περιστασιακά. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η πολυετής μάχη του φεμινιστικού κινηματος για την περιβόητη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τον βιασμό. 
Παράλληλα, ένα από τα γεγονότα-σταθμούς της περασμένης χρονιάς, η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή για προβληματισμό, τόσο για την ταξική φύση του εγκλήματος όσο και για τις διασταυρούμενες ταυτότητες της Zackie Oh, που οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου απάθεια της πλειοψηφίας, που απέδειξε τα βαθιά συντηρητικά ένστικτα και τον ατομικισμό που διέπουν την νεότερη ελληνική κοινωνία, αλλά και της στρεβλής και προβληματικής παρουσίασης και κρίσης των γεγονότων απ’ την ευρύτερη κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ. Η νοσηρή αυτή “κανονικότητα” που προβάλλεται και επιβάλλεται από την πατριαρχική κοινωνία  δεν συμβαδίζει με τις αρχές μας και της επιδιώξεις μας για μια κοινωνία ελευθερίας και απελευθέρωσης που θα αποβάλει την κοντόφθαλμη θεώρηση της για την ανθρώπινη φύση και θα ανοίξει το δρόμο προς την αποδοχή.
Φέτος λοιπόν, έπειτα από τον έντονο προβληματισμό και τη δυσαρέσκεια μας απέναντι σε νοοτροπίες και αντιλήψεις αιώνων, οι οποίες έχουν ριζωθεί βαθιά και κρατάνε πίσω την κοινωνία μας, θα θέλαμε, μέσα από τις δράσεις του φεστιβάλ, να ανοίξει μια ειλικρινής συζήτηση για την επιτακτική ανάγκη του αλληλοσεβασμού και της ισότητας, καθώς και την καταπίεση που προκύπτει από την κοινωνία σε ό,τι δε συμβαδίζει με τα αυστηρά πρότυπα της, ως προς την έκφραση του φύλου και της σεξουαλικότητας.
Σας προσκαλούμε λοιπόν, να αγκαλιάσετε την προσπάθεια μας και όλοι μαζί, απ' το πιο ψηλό βουνό της Κρήτης, να δώσουμε ξανά  ένα γερό μήνυμα ενάντια στον φασισμό και σε κάθε μορφή καταπίεσης!
ΑνωγειαΝέες-Νέοι

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα»:
Παρασκευή 09/08
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ 
-Προβολή Ταινίας κινούμενων σχεδίων: "Brave" (2012), του Μαρκ Άντριους και της Μπρέντα Τσάπμαν
Ωρα 12.00-13.30 
-Προβολή ταινίας :  «Pride» (2014) του Μάθιου Γουόρκους.
Ωρα 14.00-16.00
PERFORMANCE 
«Η» οριστικό άρθρο γένους θηλυκού - Solo performance ανοιχτού χώρου, από την  Ελεάννα Αποστολάκη(Ηθοποιός) // Η solo performance «Η», είναι μια σωματική θεατρική δράση ανοιχτού χώρου, για την έμφυλη βία στον κόσμο της πατριαρχίας."
Ώρα 18.00 / Κεντρικός δρόμος, δίπλα στην Πλατεία Αρμί 
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ (Blitz Chess)
από τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων
 Ώρα 18.00 / Πλατεία Αρμί
ΟΜΙΛΙΕΣ 
Ώρα 18.30 / Πλατεία Αρμί
● “Χρυση Αυγη: Η άνοδος και η πτωση. Η δίκη και η διάλυση της οργάνωσης “/ Ελευθερία Κουμάντου ( Δημοσιογράφος, Μέλος Golden Dawn Watch)
"Από τον ατομικισμό, στον κανιβαλισμό: ο εκφασισμός ως κοινωνική συνέργεια” / Γιάννης  Ανδρουλιδάκης (Δημοσιογράφος)
"Γυναίκες στον αντιφασιστικό αγώνα τότε και τώρα: από την Βαγγελιώ Κλάδου στην Κάρολα Ρακέτε"/  Καλομοίρη Αγάπη (Δασκάλα)
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Ώρα 21.00 / Θέατρο  Νίκος Ξυλούρης 
Αλέξανδρος Κτιστάκης
Γιάγκος Χαιρέτης
Φυστικί Σαλόνι
Γκιντίκι
Σάββατο 10/08
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ
ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 
«Αν θέλεις, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο» / Ηλικίες: 4–10 / Τσεπαπαδάκη Εύα (Νηπιαγωγός), Κτιστάκης Γιώργος (Μουσικός)
Ώρα 10.00-12.00 / Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων  
ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
«Τυπωνω το μπλουζάκι μου» / Σοφία Βασιλειάδου- καλλιτέχνης (απόφοιτη Καλών τεχνών) και Αννέτα Βροντουλακη
Ώρα 12.00-13:00 /Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων  
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
«Ερείπια: Οροθετικές Γυναίκες. Το Χρονικό Μιας Διαπόμπευσης» της Ζωής Μαυρουδή
Ωρα 15.00-16.00 
WORKSHOP  Αφρικάνικου χορού 
από την  Λίνα Ιωαννίδου
Ώρα 17.00 - 18.00 / Αμφιθέατρο Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων

PERFORMANCE
«Η» οριστικό άρθρο γένους θηλυκού - Solo performance ανοιχτού χώρου, από την  Ελεάννα Αποστολάκη (Ηθοποιός) // Η solo performance «Η», είναι μια σωματική θεατρική δράση ανοιχτού χώρου, για την έμφυλη βία στον κόσμο της πατριαρχίας."
Ώρα 18.00 / Κεντρικός δρόμος, δίπλα στην Πλατεία Αρμί 
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ (Blitz chess)
από τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων
Ώρα 18.00 / Πλατεία Αρμί
ΟΜΙΛΙΕΣ 
Ώρα 18.30 / Πλατεία Αρμί
"Η αλλαγή του ορισμού του βιασμού και η σημασία της συναίνεσης στο κοινωνικό πλαίσιο των γυναικοκτονιών ... από αγάπη" / Ιωάννα  Στεντούμη (Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε θέματα έμφυλης βίας' )
"Βιοπολιτική στο πεζοδρόμιο και την οθόνη: Με αφορμή τη δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου/ Zackie Oh" / Μαρία Λούκα (Δημοσιογράφος)
"Μαύρα Τσεμπέρια και Τοξική αρρενωπότητα"/ Βασίλης Ν. Δραμουντάνης (Μουσικός - Πολιτικός Μηχανικός)
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Ώρα 21.00 / Θέατρο  Νίκος Ξυλούρης 
Βαγγελιώ Φασουλάκη
Μαρία Κώτη & Σκίουρο 5
Ματούλα Ζαμάνη (Συμμετέχει η Μαρίνα Δακανάλη)

Κυριακή 11/08
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ + ΣΕΞΙΣΜΟΣ
MESSY PLAY / ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 
Ηλικίες 4-7/ Κατερίνα Δασκαλάκη (Ψυχολόγος, Certified Play Therapist(PTI), Attachment Parenting Educator) – Δέσποινα Κοντογιάννη (Ψυχολόγος, Τherapeutic Play Practitioner(PTI), Attachment Parenting Educator)
Ωρα 10.00-11.30 / Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων                                                      
ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 
Ώρα 12.30 / Σημείο συνάντησης Πλατεία Αρμί 
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ  
με τις ομάδες: Τηγανίτης ΑΣΗ (Ηράκλειο), Λίβας Α.Σ. Ρεθύμνου (Ρέθυμνο), Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος (Χανιά), Αετός Ανωγείων -Ομάδα Χαϊμαλίνα
Ώρα 16.00 / Δημοτικό Στάδιο Ανωγείων
ΟΜΙΛΙΑ
Ώρα 19.30 / Πλατεία Μεϊντάνι
●"Ματ στην πατριαρχία" / Μέλη του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων 
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Ώρα 20.30 / Θέατρο Νίκος Ξυλούρης 
Thymics
Bazooka 
Balothizer
Νίκος και Αντώνης Ξυλούρης / Κρητικό γλέντι

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» / Καμπάνια από το HumanRights360 και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ
Ώρες λειτουργίας 12-8 /  Αίθουσα Μανώλης Κεφαλογιάννης, κάτω από την τράπεζα Πειραιώς 
Πολυμεσική έκθεση  "Smash Repetition"/ Διοργάνωση:Ρα.στα.παν.κ.(Ραδιοφωνικός σταθμός Πανεπιστημίου Κρήτης)
Ώρες λειτουργίας 12-8 / Σταυράκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Ανωγείων 
GRAFFITI από τον Αλέξανδρο Ραπτάκη / Σείσαρχα  
*Όλες οι προβολές ταινιών πραγματοποιούνται στην  Αίθουσα Μανώλης Κεφαλογιάννης, κάτω από την τράπεζα Πειραιώς 
Είσοδος Ελεύθερη σε Όλες τις Εκδηλώσεις!

Πληροφορίες-Επικοινωνία
  • Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site μας: haimalinafestivalblog.wordpress.com ή την σελίδα μας στο facebook: facebook.com/haimalinafestival
  • Πληροφορίες για τα Ανώγεια, αλλά και την  πρόσβαση στο χωριό μας μπορείτε να βρείτε εδώ: anogeia.gr
  • Πληροφορίες για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο χωριό τις μέρες του φεστιβάλ, εκτός από τη  λίστα ξενοδοχείων και δωματίων που μπορείτε να επιλέξετε, παρέχουμε και χώρο ελεύθερου camping στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ανωγείων, όπου μπορείτε να φέρετε σκηνές και sleeping bag, κατόπιν συνεννοήσεως με την ομάδα των ΑνωγειαΝέοι ή με e-mail , ή μέσω τηλεφώνου 6943021143 (Μάριος), 6982663586 (Έλια)
  • Για να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook,  e-mail ή στην φόρμα επικοινωνίας μας.
Από το Blogger.