-

Header Ads

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος βιολάτορας Φώτης Κατράκης


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο σπουδαίος βιολάτορας της Δυτικής Κρήτης Φώτης Κατράκης ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στη μουσική όχι μόνο των Χανίων αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Η κηδεία του σπουδαίου καλλιτέχνη θα γίνει την Παρασκευή στα Χανιά.
Ο Φώτης Κατράκης άνηκε στους σπουδαιότερους καλλιτέχνες που "έβγαλε" η γενιά του σε όλη την Κρήτη. Γεννήθηκε το 1940 στους Αγίους Θεοδώρους, μια γειτονιά που ανήκει στην πρώην κοινότητα Σκλαβοπούλας Σελίνου. Από οκτώ χρονών έπαιρνε ένα τενεκέ, από αυτούς που έβαζαν τα σκάγια, τον ξεκούφωνε και με ίνες αθανάτου το μετέτρεπε σε όργανο κι έπαιζε. Σε ηλικία δεκατριών ετών αγόρασε ένα γερμανικό βιολί και με αυτό ξεκίνησε να παίζει στα τοπικά γλέντια, πιτσιρικάς ακόμα με κοντά παντελονάκια! Ως επί το πλείστον αυτοδίδακτος, πήρε ελάχιστα μαθήματα από μερικούς παλαιότερους βιολιστές του Σελίνου και της Κισάμου και εξελίχθηκε σε έναν σωστό μουσικό.

Μαζί με την μουσική τέχνη, άσκησε την τέχνη του επιπλοποιού, την άλλη μεγάλη του αγάπη. Στα μέσα της δεκαετίας του '60 ακολούθησε το μεταναστευτικό κύμα της εποχής κι έφυγε για οκτώ χρόνια περίπου στην Αυστραλία. Εκεί, με το βιολί του, διασκέδασε τους Κρήτες ομογενείς σε πολλά γλέντια.
Ερχόμενος στην Κρήτη, ήρθε αντιμέτωπος με την τότε απαγόρευση του βιολιού από τα ΜΜΕ. Παρόλο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι σήκωσε στην πλάτη του την βαριά ευθύνη της συνέχισης της βιολιστικής παράδοσης, έχοντας στο ενεργητικό του από τα μέσα της δεκαετίας του '70 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '80, εκατοντάδες γλέντια και πολλές ηχογραφήσεις κασετών και δίσκων.

Συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα χανιώτικα λαγούτα όπως ο Γιώργης Κουτσουρέλης, ο Παναγιώτης Καστάνης, ο Μιχάλης Πολυχρονάκης, ο Γιώργης Νταουντάκης, ο Κωστής Παγώνης, ο Λευτέρης Χαιρετάκης, ο Πέτρος Καρμπαδάκης κ.α. Στην επαρχία Κισάμου την δεκαετία του '80 κυριάρχησε μπορούμε να πούμε, ειδικά στην περιοχή των Εννιά Χωριών μαζί με τον Λευτέρη Χαιρετάκη. Αγαπητός στον κόσμο όσο λίγοι, σωστός επαγγελματίας καλλιτέχνης με ήθος αλλά και....χιούμορ!
Από το Blogger.