-

Header Ads

«Νέοι και κρητική παραδοσιακή μουσική» – 8 σχολές και 70 νεαροί καλλιτέχνες στο Βενιζέλειο Ωδείο στα Χανιά


Μία ιδιαίτερη εκδήλωση φιλοξένησε το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων την Τετάρτη το βράδυ, με νέους μουσικούς από όλο το νομό Χανίων να αναδεικνύουν την παραδοσιακή μουσική του τόπου.

Η πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Σύλλόγου Λουσακιών σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου και την Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ), περιλαμβάνει οκτώ σχολές παραδοσιακής μουσικής, μεταξύ αυτών και το Μουσικό Σχολείο, και συνολικά 70 νέους καλλιτέχνες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου για την Διάσωση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη και του Βενιζέλειου Ωδείου, Γιάννης Αντωνογιαννάκης, μίλησε στο zarpanews.gr για τη σχέση παράδοσης-μουσικής και την θέση των νέων:

«Δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε να φιλοξενήσουμε αυτή την εκδήλωση, διότι είναι και στο δικό μας μουσικοεκπαιδευτικό πνεύμα το ενδιαφέρον για τη διάσωση της κρητικής μουσικής. Η όλη εκδήλωση αναδεικνύει την αγωνία για την παραδοσιακή μουσική, κάτι που δείχνει και έμπρακτα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουσακιών με την προσπάθειά του για του Μουσείο Μουσικών Κρήτης. Είναι οτι καλύτερο μπορεί να γίνει για την άϋλη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Θεωρώ οτι αυτό που είναι ζητούμενο είναι κάποιος να δώσει έναν μπούσουλα και μία κατεύθυνση στα παιδιά, αφού υπάρχει το ενδιαφέρον. Είναι πολύ σημαντικό θέμα την σήμερον ημέρα, παγκοσμίως, η στήριξη και η καθοδήγηση των νέων καλλιτεχνών προς την βιωματική μουσικοχορευτική παράδοση.

Το μεγαλείο της κρητικής μουσικής φαίνεται σε όλη την έκτασή του στη συνθετική ιδιαίτερα που τώρα έχει πάψει να υπάρχει, και αυτός είναι ο λόγος που έχει σταματήσει πλέον να παράγεται κρητική μουσική. Στο παρελθόν για λόγους κοινωνικής καταπίεσης και εθνοαπελευθερωτικών πρωτοβουλιών που έπαιρναν οι κρητικοί, πατώντας πάνω στην παράδοση, δημιούργησαν την παράδοση, τον χορό και τη μουσική.»


Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών, Στέλιος Κουνελάκης, στάθηκε στην σημασία της παραδοσιακής μουσικής, ενώ μίλησε και για το Μουσείο Μουσικών Κρήτης που ετοιμάζεται στο χωριό:

«Σήμερα στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων έχουμε μία σημαντική παράσταση πάνω από 70 νέων καλλιτεχνών από όλα τα ωδεία, το Μουσικό Σχολείο, τις σχολές παραδοσιακής μουσικής του νομού Χανίων.

Έτσι, δίνεται το νόημα της ενότητας μέσα από την παραδοσιακή μουσική, για να μπορέσουμε μέσα από το Μουσείο Μουσικών Κρήτης, το οποίο είναι έτοιμο για χρηματοδότηση, να δημιουργήσουμε ένα μουσείο ανθρωποκεντρικό.

Πιστεύουμε οτι όλοι θα σκύψουν πάνω από αυτό το σημαντικό έργο που αγγίζει το θέμα της ταυτότητας του τόπου μας. Λόγω της παγκοσμιοποίησης χάνονται οι ιδιαιτερότητες, με το μουσείο να είναι ένας φύλακας του πολιτισμού και της ταυτότητας της Κρήτης. Άρα μιλάμε για ένα έργο που θα συμβάλει να μεταδώσουμε, τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμά μας.»

πηγή: zarpanews.gr
Από το Blogger.