-

Header Ads

Προχωρά η νέα ρύθμιση για τα πνευματικά δικαιώματα (video)


Στο δρόμο της δρομολόγησης βρίσκεται το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, ένα θέμα για το οποίο ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης έχει κάνει πραγματική σταυροφορία τα τελευταία χρόνια.

O τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, το έθεσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, προς τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλαο Ξυδάκη, ζητώντας απαντήσεις σχετικά με τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Ο κ. Αυγενάκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια από πολλούς βουλευτές και από τον ίδιο, με καταγγελίες προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο κ.ά., προκειμένου να αναδείξουν το θέμα, ενώ επισήμανε ότι με πολλές δυσκολίες και οχλήσεις τελικά συστήθηκε η επιτροπή διαλόγου πριν από έναν περίπου χρόνο, η οποία εξέδωσε αναλυτικό πόρισμα.

Ο Ηρακλειώτης βουλευτής επισήμανε μάλιστα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής και να μη χαθεί άλλος χρόνος, ενώ ζήτησε μια κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στην «πρωτοφανή κωλυσιεργία», όπως είπε, της κυβέρνησης και επισήμανε ότι «δεν μπορεί να δείχνει ευαισθησία σε άλλα ζητήματα και σε ένα τέτοιο ζήτημα, που έχουν υπάρξει καταγγελίες και μάλιστα προσφάτως μια μεγάλη, όπως ανέφερα και λίγο πριν, καταγγελία, με υπογραφές και με στοιχεία και με τεκμήρια η συγκεκριμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το συγκεκριμένο πρόεδρο, να λειτουργεί ως παρατηρητής απλώς της αγοράς».

Υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα

Από πλευράς του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νικόλαος Ξυδάκης αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια στην οποία «έχετε πρωταγωνιστήσει και έχετε ενδιαφερθεί», όπως είπε, ενώ ενημέρωσε ότι «το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δίνει δυνατότητες επιβολής προστίμων στον ΟΠΙ βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε προχωρημένη κατάσταση.

Αναμένουμε πολύ σύντομα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας εκτός από εποπτικό ρόλο να έχει και κυρωτικό ρόλο, δηλαδή να μπορεί να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα, άρα να έχει αυξημένη εξουσία στη ρύθμιση της αγοράς πνευματικής ιδιοκτησίας», σημείωσε. «Υπάρχει πράγματι μια αταξία. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια θέσπισης των αμοιβών. Αυτά θα μπουν σε μια σειρά», πρόσθεσε.

Αξιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής διαλόγου

«Τα πορίσματα της επιτροπής διαλόγου, την οποία και εσείς αναφέρατε, θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας του Φεβρουαρίου 2014 στο εθνικό δίκαιο, μια ευρωπαϊκή οδηγία που ρυθμίζει όλα τα προβλήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας με σύγχρονο τρόπο, επιβάλλει διαφάνεια στην τήρηση των λογαριασμών και επίσης επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια για τα αμοιβολόγια, πράγμα που είναι το επίδικο στις επιχειρήσεις».

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Αυγενάκη για κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών της Βουλής, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Αναφορικά με τη στάση, τις ευθύνες και την ολιγωρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, απάντησε ότι, «παρότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν εμπίπτει ακριβώς στις αρμοδιότητες του υπουργείου, θα πιέσουμε και εμείς από τη μεριά του υπουργείου Πολιτισμού ή της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων προς αυτή την κατεύθυνση παραγωγικά και δημιουργικά».

Τέλος, ο κ. Ξυδάκης έθεσε και το χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι «έχουμε υποχρέωση να ενσωματώσουμε την οδηγία έως τον Απρίλιο του 2016», και εκτίμησε ότι «πολύ συντομότερα θα έχει ολοκληρωθεί, δίνοντας ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε χρήστες και δημιουργοί να συνυπάρχουν χωρίς τριβές».

Παρακολουθήστε τη σχετική συζήτηση στη Βουλή:



πηγή




Από το Blogger.