-

Header Ads

Συνεχίζουμε σε συνεργασία με τους φορείς του Ηρακλείου προκειμένου να μπει τάξη στην «αταξία» των πνευματικών δικαιωμάτων»


Ενημέρωση Αυγενάκη στην επιτροπή Ηρακλείου για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων

Συνάντηση της επιτροπής Ηρακλείου για το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, Δευτέρα, 30 Μαρτίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εξελίξεις, από τον Τομεάρχη Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και να γίνει προγραμματισμός και συντονισμός των επόμενων ενεργειών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιερακης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θανάσης Περισυνάκης, ο Οικονομικός Επόπτης ΕΒΕΗ κ. Πάρης Τζόρβας, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης και Νίκος Φουντουλάκης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφεπολων Ηρακλείου κ. Θωμάς Κλάδος, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου κ. Μαρία Χαλβατζή - Αντωνακάκη και ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Ριγάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ - Μπαρ κ. Γιάννης Τσακιράκης, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Ν. Ηρακλείου κ.κ. Μανώλης Χνάρης και Μάνος Ατζαράκης καθώς και αρκετοί επαγγελματίες.

Στη συνάντηση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης ενημέρωσε αναλυτικά για τις ενέργειές του και για τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν προκύψει μετά και την κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλαο Ξυδάκη.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα παρακάτω:
1. Υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δίνει δυνατότητες επιβολής προστίμων στον ΟΠΙ και βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε προχωρημένη κατάσταση. Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, εκτός από εποπτικό ρόλο θα έχει και κυρωτικό ρόλο, δηλ. θα μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα, άρα θα έχει αυξημένη εξουσία στη ρύθμιση της αγοράς πνευματικής ιδιοκτησίας

2. Ολοκληρώθηκε η Επιτροπή Διαλόγου το πόρισμα της οποίας θα αξιοποιηθεί κατά τη διαδικασία της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας του Φεβρουαρίου 2014 στο εθνικό δίκαιο

3. Ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας μέχρι τον Απρίλιο 2016 που ρυθμίζει όλα τα προβλήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας με σύγχρονο τρόπο, επιβάλλει διαφάνεια στην τήρηση των λογαριασμών και επίσης επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια για τα αμοιβολόγια

4. Κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από πρόταση του κ. Αυγενάκη για κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών της Βουλής

5. Εκκρεμεί η διερεύνηση πολυσέλιδης καταγγελίας που έχει κατατεθεί προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού




Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε ότι «είναι ευχάριστο που μετά από πολλές προσπάθειες -εδώ και περισσότερο από δυο χρόνια- δικαιώνεται ένας συνεχής αγώνας και ωριμάζει επιτέλους το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Από πλευράς μου θα συνεχίσω την προσπάθεια σε συνεργασία και σε συντονισμό με την επιτροπή, αλλά και άλλους φορείς και Βουλευτές, ακόμη και όταν κατατεθεί προς συζήτηση το σχετικό νομοσχέδιο για να επισημάνουμε πιθανές αδυναμίες και αστοχίες, προκειμένου να μπει μια τάξη στην αταξία που επικρατεί στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΗ κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, αλλά και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στυλιανού Μωραΐτη, ενώ και ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης από την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου ενημέρωσε για τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Επιπλέον, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου κ. Μαρία Χαλβατζή - Αντωνακάκη συμφώνησε και συντάχθηκε με την προσπάθεια, ενώ πρόσθεσε: «είναι μια μάστιγα που έχει ωθήσει τις επιχειρήσεις στο οικονομικό αδιέξοδο και το θεσμικό πλαίσιο επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και αποτελείται από εκπροσώπους φορέων από κλάδους που κάνουν χρήση μουσικής στα καταστήματά τους, με σκοπό να σταθεί στο πλευρό των επαγγελματιών που θίγονται από τις πρακτικές των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων.




Από το Blogger.