-

Header Ads

Τι περιμένει η χώρα μας και η Κρήτη ειδικότερα, από τον Τουρισμό το 2016


Πώς επηρεάζουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα την παγκόσμια τουριστική κίνηση

Τα αποτελέσματα της World Travel Market (WTM) της Έκθεσης Τουρισμού της Αγγλίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 εκθέτες από 186 χώρες, αποκωδικοποιούν οι τουριστικοί παράγοντες της χώρας μας.

Μια έκθεση καθοριστική για την πορεία, της μόνης ουσιαστικά Ελληνικής βιομηχανίας, στην οποία η Κρήτη έλαμψε με την παρουσία της με το περίπτερό της να είναι συνεχώς γεμάτο από στελέχη της διεθνούς τουριστικής αγοράς, σε αντίθεση με τον Ε.Ο.Τ. όπου χωρίς πρωτοτυπίες και καινοτόμες ιδέες, επανέλαβε την παρουσία του 2014. Εκεί και η εταιρεία CHNARIS Hotel Management, Development & Consulting SA και τα ξενοδοχεία CHC Hotels, με τον Ιδρυτή της εταιρείας Ζαχαρία Χνάρη, τη βοηθό και κόρη του Έφη Χνάρη, ξενοδόχους και ανθρώπους του Ελληνικού τουρισμού, με τις συναντήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, τόσο στον χώρο της έκθεσης όσο και στην πόλη του Λονδίνου.

Άγγλοι, Γερμανοί, Σκανδιναβοί, Γάλλοι, Ισραηλινοί, Ολλανδοί, Βέλγοι, Πολωνοί και γενικότερα κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας έδωσαν το παρόν μαζί με περισσότερους από 50.000 επαγγελματίες του κλάδου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της CHNARIS Hotel Management, Development & Consulting SA και του Ζαχαρία Χνάρη, ο οποίος διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στον τομέα, δείχνουν μια πτώση από την Αγγλική και Γερμανική αγορά στις κρατήσεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Πρόκειται για τις δυο σημαντικότερες αγορές για τη χώρα μας, με το παράδοξο όμως της υπόθεσης, να είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Tour Operators έχουν βάλει στον προγραμματισμό τους περισσότερες θέσεις το 2016 για την Ελλάδα! Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας είναι αρκετά αρνητικό, επιτείνεται η ανησυχία για την τελική έκβαση των κρατήσεων. Η εξήγηση αυτής της παραδοξότητας, τείνει στη δημιουργία δυο σεναρίων:

Το πρώτο σενάριο, το θετικό για τη χώρα μας, κάνει λόγο για στάση αναμονής των πελατών για τις Last Minutes προσφορές, δεδομένου της γενικότερης πολιτικοοικονομικής αστάθειας της περιοχής μας, της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και ότι πέρσι τέτοια εποχή υπήρξε μια έξαρση των κρατήσεων προς την Ελλάδα.



Το δεύτερο σενάριο, το αρνητικό, αναφέρει ότι οι αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την αύξηση του Φ.Π.Α. σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, σε συνδυασμό και με την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος, καθιστούν επιφυλακτικούς τους μελλοντικούς επισκέπτες της χώρας μας.

Το γεγονός πάντως είναι, ότι είναι αρκετά νωρίς για να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα και η εικόνα μάλλον θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, περί τα τέλη Ιανουαρίου και ακόμα ασφαλέστερα στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB στο Βερολίνο, στις αρχές Μαρτίου.

Ο ιδρυτής της CHNARIS Hotel Management, Development & Consulting SA Ζαχαρίας Χνάρης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν αρκεί μόνο οι Tour Operators να προγραμματίζουν περισσότερες θέσεις. Θα πρέπει όλες οι τουριστικές αγορές να εμπιστευτούν την Ελλάδα, και τις υψηλά παρεχόμενες υπηρεσίες του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Εάν η πολιτικοοικονομική κατάσταση στη χώρα μας σταθεροποιηθεί, εκτιμώ ότι με σωστή στρατηγική και μελετημένες κινήσεις μπορούμε από τώρα και για τα επόμενα 2-3 χρόνια, να έχουμε συνεχή και μεγάλη αύξηση όχι μόνο σε αριθμό, αλλά και σε ποιότητα πελατών.

Αυτή τη δεδομένη στιγμή όμως, θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου όσον αφορά τη σαιζόν 2016 για τη γενικότερη πορεία του Παγκόσμιου Τουρισμού, εξαιτίας των τελευταίων τρομοκρατικών ενεργειών στην Αίγυπτο και στη Γαλλία. Εάν συνεχιστούν τέτοιου είδους ενέργειες, παρότι η χώρα μας είναι από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς, πολύ φοβάμαι, ότι θα φοβηθεί ο κόσμος τις αεροπορικές μετακινήσεις και θα πληγεί ο Παγκόσμιος Τουρισμός στη βάση του. Εμείς σαν μια ειρηνική χώρα που είμαστε, ελπίζω και εύχομαι να έχουμε τις λιγότερες απώλειες».

Σημαντικό είναι και πρέπει να ταρακουνήσει τους αρμόδιους, ότι μετά την πτώση του αεροπλάνου στην Αίγυπτο, η Κύπρος γέμισε ασφυκτικά και έχει αυτή τη στιγμή και για το επόμενο διάστημα over booking. Αυτοί που μιλούν στη χώρα μας για Χειμερινό Τουρισμό και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ας δουν επιτέλους μπροστά. Ας πάνε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Κύπρο, να ενημερωθούν, για πιο λόγο εκεί με τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες που έχει η Κρήτη ανθεί ο Χειμερινός Τουρισμός κι εμείς δεν παίρνουμε ούτε ένα κομμάτι από την πίττα….




Από το Blogger.