-

Header Ads

Η Κρητική Εστία ανοίγει τις πύλες της για φοιτητές και σπουδαστές


Για ακόμη μια ακαδημαϊκή χρονιά, η Κρητική Εστία, το πνευματικό ίδρυμα των Κρητών της Αθήνας που μετρά πάνω από μισό αιώνα λειτουργίας, ανοίγει τις πύλες της για να φιλοξενήσει φοιτητές και σπουδαστές, με καταγωγή από τη μεγαλόνησο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κρητικής Εστίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι φοιτητές, που θα επιλεχθούν, θα μένουν σε έναν από τους δεκάδες δίκλινους ξενώνες που βρίσκονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, στην περιοχή του Παγκρατίου. Το ένα κτήριο βρίσκεται στην οδό Στράβωνος 12 και το δεύτερο στην οδό Εριφύλης 21. 

Η διαμονή των σπουδαστών περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων- καθημερινή παροχή πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού γεύματος, δωρεάν ίντερνετ, αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη με πλούσια θεματολογία, καθώς κι ένα μεγάλο αμφιθέατρο-συνεδριακό κέντρο, πλήρως εξοπλισμένο υλικοτεχνικά. Στο αμφιθέατρο πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα πολιτιστικά δρώμενα με αναφορά στην Κρήτη - και όχι μόνο - καθώς κι επιστημονικές εκδηλώσεις. Αξίζει να προσθέσουμε σ' αυτό το σημείο ότι οι ξενώνες φυλάσσονται επί 24ωρης βάσης. Το συμβολικό αντίτιμο για όλες τις παραπάνω παροχές ανέρχεται για τον κάθε οικότροφο στα 200 ευρώ το μήνα.

Μισός αιώνας προσφοράς
Η Κρητική Εστία ιδρύθηκε το 1963. Η λειτουργία του Πνευματικού Ιδρύματος των Κρητών της Αττικής επικεντρώνεται στη φιλοξενία φοιτητών - κυρίως - από την Κρήτη, οι οποίοι σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της Αθήνας και προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Όπως αναφέρεται και στο καταστατικό της Κρητικής Εστίας, θεμελιώδης σκοπός του Ιδρύματος είναι η «παροχή στους φιλοξενούμενους στέγης, τροφής, υποτροφιών, βραβείων, επιμορφώσεων, καθώς και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Οι εγκαταστάσεις
Το κεντρικό κτήριο, στην οδό Στράβωνος, στο Παγκράτι, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1970. Αρχικά είχε τη δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 120 ατόμων. Με την πάροδο των χρόνων, το ίδρυμα προχώρησε στην ανέγερση και δεύτερου κτηρίου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Εριφύλης, επίσης στην περιοχή του Παγκρατίου. Το εν λόγω κτήριο εγκαινιάστηκε το 2000, ανεβάζοντας τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να διαμείνουν στην Κρητική Εστία στους 180. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν φιλοξενηθεί στους ξενώνες και των δυο κτηρίων περισσότεροι από 4.000 φοιτητές.
Πριν από 6 χρόνια, το 2009, το κτήριο της οδού Στράβωνος (το λεγόμενο Α' οικοτροφείο) ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε πλήρως. Δύο χρόνια μετά ήταν η σειρά του κτηρίου της οδού Εριφύλης να μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο χώρο φιλοξενίας των Κρητικών φοιτητών. Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι το σύνολο των εγκαταστάσεων χτίστηκε χρηματοδοτούμενο από δωρεές επιφανών μελών της κρητικής παροικίας της Αθήνας. Οι τελευταίοι φρόντισαν, μάλιστα, να αφήσουν στο Ίδρυμα κληροδοτήματα τα οποία εξασφαλίζουν την οικονομικά ανεξάρτητη λειτουργία του.

Αιτήσεις: Έως τις 15 Σεπτεμβρίου
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τις αιτήσεις για διαμονή στην Κρητική Εστία μέσω διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της αίτησης διατίθεται μέσω του ιστότοπου του Ιδρύματος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kritikiestia.gr. Οι αιτήσεις μπορούν να σταλούν με τρεις τρόπους: είτε ταχυδρομικά, στη διεύθυνση Στράβωνος 12, Παγκράτι, Τ.Κ. 11.634, είτε με fax στο 210/72.39.149, είτε με email στο info@kritikiestia.gr. Σημειώνεται ότι η Γραμματεία της Κρητικής Εστίας άνοιξε χθες Τρίτη. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τις αιτήσεις και από τη Γραμματεία. Όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί για οτιδήποτε σχετικό με τις αιτήσεις, ή γενικότερα για την Κρητική Εστία, μπορεί να καλεί στα τηλέφωνα 210/72.13.321 και 210/72.29.771.
Η γραμματεία λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. 

Νικόλας Αγγελίνος

πηγή




Από το Blogger.