-

Header Ads

Ένας Γερμανός με κρητική ψυχή


Μήνυμα ενότητας και συναδέλφωσης των λαών της Ευρώπης, που επιβάλλεται να στηρίξουν, όπως είπε, την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, στέλνει ένας Γερμανός ζωγράφος που ζει ανά διαστήματα τα τελευταία 30 χρόνια μεταξύ Βερολίνου και Κρήτης, στο μικρό χωριό Πλώρα στη Μεσαρά.

Ο Πέτερ Φόλερ, που εμπνέεται όπως είπε από το φως και τα χρώματα της κρητικής γης, εξήγησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι γνωστοί του στη Γερμανία συμπάσχουν με τους Έλληνες, διατυπώνουν την αγωνία τους για την εξέλιξη της κατάστασης και των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας ότι παρά τις πολιτικές οι λαοί της Ευρώπης, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, χρειάζονται αδελφοσύνη και αλληλεγγύη.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης από χθες Τετάρτη μέχρι και τις 12 Ιουλίου εκθέτει μαζί με ένα φίλο του Ιταλό, που επίσης ζει 30 χρόνια στην Κρήτη, έργα εμπνευσμένα από τη γενέτειρα της δημοκρατίας, την Ελλάδα, και τον τόπο απ' όπου ο Δίας άρπαξε την Ευρώπη.

Δεύτερη πατρίδα του η… Πλώρα

Ο Πέτερ Φόλερ εδώ και 30 χρόνια ανά διαστήματα ζει στο μικρό χωριό Πλώρα της Μεσαράς. Κινείται μεταξύ διάφορων χωρών για να εμπνευστεί και να δημιουργήσει….

Στη Γερμανία και το Βερολίνο όπως λέει γεννήθηκε, η Ελλάδα και η Κρήτη όμως είναι μια δεύτερη πατρίδα για εκείνον.

Στα 30 χρόνια παραμονής του στο νησί, ο Γερμανός ζωγράφος, που καλεί τους συγχωριανούς του στο ατελιέ του στην Πλώρα για να ζωγραφίζουν μαζί την ελπίδα, δε θυμάται ποτέ μέχρι σήμερα να έχει δει στο παρελθόν τόση αγωνία στα μάτια των Ελλήνων…. Των ανθρώπων που τον αγκάλιασαν και τον αγκαλιάζουν, που ματώνουν κάθε μέρα για να κερδίσουν τα προς το ζην, όπως λέει, και σήμερα, με την απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη, αντιμετωπίζονται όχι όπως θα έπρεπε, όχι όμως από τους άλλους λαούς, αλλά από τους ηγέτες τους.

Μαζί με τον Πέτερ Φόλερ ένας ακόμη ζωγράφος, Ιταλός, που και εκείνος έχει κάνει δεύτερη πατρίδα του την Κρήτη, εκθέτει από χθες τα έργα του στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Και όπως εξηγούν οι δυο τους, ούτε η περίοδος ούτε η επιλογή των εκθεμάτων δεν ήταν τυχαία…. Και σίγουρα τα έργα δεν είναι αποκομμένα από το μήνυμα που στέλνουν και δεν είναι άλλο από το ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης.



πηγή




Από το Blogger.