-

Header Ads

Pierra Creta: ένας αγώνας ορειβατικού σκι στην Κρήτη!



Ορειβατικό σκι

Το ορειβατικό σκι στην Ελλάδα και στην Κρήτη είναι ένα κεφάλαιο το οποίο τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει και έχει πολλά να μας πει. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που βρίσκεται σε ανοδική πορεία παγκοσμίως, κερδίζοντας διαρκώς νέο κόσμο. Το τελευταίο το επιβεβαιώνουν οι πωλήσεις εξοπλισμού και το ενασχολούμενο κοινό, που αυξάνονται σταθερά με εντυπωσιακούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Η ουσιαστική διαφορά από το σκι κατάβασης που γνωρίζουμε και διεξάγεται μέσα στις υποδομές ενός χιονοδρομικού κέντρου, είναι ότι δεν απαιτεί την ύπαρξη τέτοιων υποδομών. Η προώθηση του χιονοδρόμου κατά την φάση ανάβασης στην πλαγιά γίνεται με ιδίες δυνάμεις με την βοήθεια του εξοπλισμού του και αυτό του δίνει την δυνατότητα να επιλέξει με μεγαλύτερη ελευθερία τις κινήσεις του, -από που θα ανέβει και από που θα κατέβει- απολαμβάνοντας έτσι περιοχές του βουνού απρόσιτες στους υπόλοιπους, μένοντας μακριά από συνωστισμούς και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή όχληση στο περιβάλλον (αντίθετα από το κλασικό σκι). Στο τέλος της ημέρας προσφέρει την αίσθηση μιας μικρής περιπέτειας και για το λόγο αυτό αρχίζει να έχει φανατικούς οπαδούς.

Ορειβατικό σκι και Ελλάδα

Με το κλασικό σκι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα, οι υποδομές που διαθέτουμε είναι ιδιαίτερα μικρές σε σχέση με τον ανταγωνισμό και δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που να μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την έλλειψη μεγέθους. Σε ότι αφορά όμως το ορειβατικό σκι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Ελλάδα στον τομέα αυτό είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι. Επαγγελματίες του χώρου από το εξωτερικό, έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές την χώρα μας και πραγματικά προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να μας πείσουν ότι έχουμε ένα δυναμικό που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Εντυπωσιακά βουνά, επαρκής και ιδιαίτερου τύπου χιονοκάλυψη, και όλα αυτά μαζί με ένα παγκοσμίου φήμης επίπεδο φιλοξενίας και γαστρονομικών επιλογών. Μπορεί κάποιος το πρωί να κάνει σκι και το μεσημέρι να τρώει φρέσκο ψάρι στην ακροθαλασσιά. Όλα αυτά συνθέτουν σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων, ένα ιδιαίτερα εξωτικό σκηνικό, που δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος που αγαπά το σκι και θέλει να δοκιμάζει νέες επιλογές.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι, η δραστηριότητα που λέγεται ορειβατικό σκι μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία σε διάφορες δράσεις και να βοηθήσει σε ένα ποσοστό στόχους που έχουμε εδώ και χρόνια, όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επιπρόσθετα μπορεί να υποστηριχθεί και να αναπτυχθεί, χωρίς την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων και αναμφίβολα συμβάλει στην δημιουργία ενός ακόμα πιο ιδιαίτερου και ισχυρού brand name για την Ελλάδα.

Ορειβατικό σκι και Κρήτη

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της Ελλάδας στο θέμα του ορειβατικού σκι είναι η Κρήτη. Έχει 3 μεγάλους ορεινούς όγκους και μάλιστα με πλούσια χιονοκάλυψη που διαρκεί αρκετά (περισσότερο από πολλά άλλα μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας). Σε ότι αφορά λοιπόν το ορειβατικό σκι, οι υποδομές υπάρχουν -όμορφα βουνά με χιόνι-, μένει λοιπόν να το αγκαλιάσουμε και να το προωθήσουμε. Σε αυτά τα πλαίσια κινείται ο Pierra Creta.

Αγώνας Pierra Creta

Ο αγώνας αυτός ξεκίνησε από την αγάπη και το μεράκι λίγων εκ των μερικών δεκάδων φίλων που έχει το άθλημα στο νησί. Αγκαλιάστηκε σαν ιδέα από τους υπόλοιπους και από τον ΕΟΣ Ηρακλείου, καθώς και από τις τοπικές κοινωνίες στη ρίζα του βουνού και τώρα βρισκόμαστε έτοιμοι για την πρώτη του διοργάνωση.  Στόχος μας είναι ένας αγώνας που δεν θα έχει να ζηλέψει κάτι σε επίπεδο διοργάνωσης από αντίστοιχους αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και που θα μαγέψει τους συμμετέχοντες με όλο
το πακέτο βουνό - σκι - φιλοξενία - κέφι. Όραμά μας είναι να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο να  διοργανώνεται σε διαφορετικές τοποθεσίες και βουνά του νησιού μας, και τελικά να καθιερωθεί σαν ένας αγώνας διαφήμιση του αθλήματος και του τόπου, όπου οι διεθνείς συμμετοχές θα υπερβαίνουν κατά πολύ τις εθνικές και τις τοπικές.

Δείτε το official video του περσινού αγώνα


ιστοσελίδα διοργάνωσης

facebook
Pierracreta | Facebook




Από το Blogger.