-

Header Ads

Ο πρώτος Κρητικός που θα ''κατακτήσει'' το Έβερεστ!


Ένα τυπικό μάθημα στο δημοτικό στάθηκε η αιτία για τον 40χρονο, σήμερα, Σοφοκλή Πλαίτη να...
επιχειρήσει ανάβαση στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της οροσειράς των Ιμαλαΐων , σε υψόμετρο 8.848 μέτρων.

Ο 40χρονος ατρόμητος ορειβάτης, με την αδυναμία στο φυσικό περιβάλλον και τον εθισμό στην αδρεναλίνη που προσφέρει η ορειβασία , διαθέτει τα προσόντα και την εμπειρία για αυτό το επικίνδυνο, για άλλους, εγχείρημα.

Ο Σοφοκλής Πλαίτης, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου από το 2008, έχει στο βιογραφικό του αξιοζήλευτα επιτεύγματα και εμπειρίες ζωής που "κόβουν" την ανάσα.

Όντας αλεξιπτωτιστής κατά την στρατιωτική του θητεία περιγράφει τα άλματα ως εθιστική εμπειρία ενώ βέβαιο είναι πως δεν πάσχει από υψοφοβία!

Ο ίδιος έχει πατήσει τις κορυφές των ψηλότερων βουνών της Κρήτης , των Λασιθιώτκων Ορέων , του Ψηλορείτη, των Λευκών Ορέων κ.α ενώ έχει ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ελλάδα και έχει κάνει ανάβαση στον Όλυμπο, την Γκιώνα, τα Βαρδούσια, την Οίτη κ.α

Δε περιορίστηκε όμως στα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας!

Ήταν το 2009 όταν πάτησε το Κιλιμάντζαρο , το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα!

Έναν χρόνο αργότερα, πάτησε και στο ψηλότερο βουνό στην Αμερική με ύψος 6.959 μέτρα , την Ακονκάγκουα.

Στις 16 Απριλίου ο Σοφοκλής Πλαίτης θα επιχειρήσει να κατακτήσει και το Έβερεστ.

"Δεν υπάρχει κάτι να φοβηθώ, δεν θα είμαι μόνος. Χιλιάδες τουρίστες, γιατροί, μάγειρες και βοηθοί θα βοηθήσουν σε αυτή την αποστολή!", δηλώνει ο ίδιος και εξηγεί: " Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη οξυγόνου στα μεγάλα υψόμετρα. Φροντίζουμε, ωστόσο , να κινούμαστε στον σωστό ρυθμό έτσι ώστε να εξοικειωνόμαστε με το περιβάλλον." , συμπληρώνει.

Στο πλαίσιο του εγκλιματισμού, είναι σύνηθες οι ορειβάτες να ακολουθούν μία ανοδική πορεία και να γυρίζουν ξανά πίσω σε χαμηλότερο ύψος , έτσι ώστε ο οργανισμός τους να μπορεί να προσαρμοστεί σε ατμόσφαιρα μειωμένου οξυγόνου αλλά και να έχουν ημέρες ξεκούρασης.

Το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει 50 ημέρες ενώ η στιγμή της δόξας ...λιγότερο από 30 λεπτά!




" Μετά τα 7.900 μέτρα είναι απαραίτητη η χρήση της μπουκάλας οξυγόνου. Ο οργανισμός μπορεί να αντέξει σε ένα τέτοιο υψόμετρο λιγότερο από μισή ώρα...τόσο ώστε να προλάβουμε να τραβήξουμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες!", εξηγεί ο 40χρονος ορειβάτης.

Η μόνη ανησυχία του κ. Πλαίτη φαίνεται πως είναι τα γυρίσματα του καιρού, καθώς μόνο εκείνος μπορεί να σταθεί ικανός να του χαλάσει τα σχέδια!

" Γιατί κάνω ορειβασία; Γιατί έχω την χαρά και την ικανοποίηση να επιτυγχάνω τον στόχο μου!", λέει με ενθουσιασμό . Την ίδια ώρα...αγνοεί εκείνους που τον ρωτούν "αν είναι τρελός" και ακούει με ευχαρίστηση όσους τον συγχαίρουν για το κουράγιο του.

Η ορειβασία όμως δεν είναι απλά ζήτημα θέλησης αλλά και προϊόν  σκληρής προετοιμασίας. " Η ατομική μου προετοιμασία περιλαμβάνει 2 ώρες τρέξιμο σε ανηφόρα καθημερινά,  2 φορές την εβδομάδα ορειβασία με πορεία 8-12 ωρών και φυσικά φορτωμένος με τον βαρύ ορειβατικό σάκο.", αναφέρει.

Έχοντας κερδίσει την αποδοχή της συζύγου του , η οποία του δηλώνει "αφού το θέλεις τόσο, πήγαινε", έχει έναν τελευταίο σκόπελο.

Το κόστος του συγκεκριμένου σπορ, πολλοί θα έλεγαν πως είναι απαγορευτικό. Όχι όμως ο κ. Πλαίτης , που έχει αναγάγει την πολυδάπανη ανάβαση στο Έβερεστ σε αυτοσκοπό.

Μάλιστα, την λατρεία του για τη φύση φροντίζει να την "περάσει" από νωρίς στα τρία του παιδιά τα οποία σε ηλικία 3,5 και 7 ετών ...πάτησαν στον Ψηλορείτη!

Ο Σοφοκλής Πλαίτης ερωτηθείς για τα σχέδια του μετά την κατάκτηση του Έβερεστ δήλωσε πως θα αφιερωθεί στην οικογένεια του, ωστόσο μία υποψία προτείνει πως η "δίψα" του να κατακτήσει τα " seven summits"  θα τον οδηγήσει σε νέα μονοπάτια...

πηγή




Από το Blogger.