-

Header Ads

Συνέντευξη Πάρι Περυσινάκη (στο Σπύρο Βασιλάκη)





Πάρι καλησπέρα καλωσόρισες και πάλι στο σταθμό μας. Στην τελευταία μας συνάντηση εδώ στον Κρητικό 88,7 μας είχες προϊδεάσει για την τελευταία σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Στης καρδιάς τα μέρη" που έχουμε στα χέρια μας και ακούμε εδώ και μερικές εβδομάδες. Ομολογώ ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Να το πάρουμε από τη αρχή πως προέκυψε η ιδέα για αυτό το cd με τις συμμετοχές αυτές; Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η μουσική και οι στίχοι είναι δικοί σου Πάρι, εκτός από το κομμάτι που ερμηνεύει ο Ψαραντώνης, που είναι του Δημήτρη Τζαβολάκη.

Αρχική ιδέα, όπως πάντα, ήταν η καταγραφή του αποθέματος που συσσωρεύεται μέσα μου και γύρω μου (στα συρτάρια μου) από μουσικές και στίχους. Έχω υλικό για περίπου άλλα 2 ή 3 άλμπουμ που δυστυχώς κάποια από αυτά τα τραγούδια δε θα δουν φως. Άλλα είναι πιο απαιτητικά, άλλα όχι. Αυτά, λοιπόν, τα πρώτα, τα απαιτητικά σε βάζουν στη διαδικασία της προετοιμασίας και της δημιουργίας ενός δίσκου. Δεν είχα στο μυαλό μου ποιος θα πει τι. Κάθε ένα τραγούδι με οδήγησε μόνο του στον ερμηνευτή του και απέδειξε ότι αξίζει να περιμένω και να το εμπιστεύομαι. Είμαι πολύ χαρούμενος που με τιμούν με την ερμηνεία τους τόσο σημαντικοί τραγουδιστές: Ψαραντώνης, Γιώργης Παπαδάκης, Γιώργης Μανωλιούδης… Όλοι τους είναι κορυφαίοι και χαίρομαι που πήραν τα τραγούδια μου από το χέρι να τα σεργιανίσουν πρώτοι! Μου άρεσε που επέλεξαν εκείνοι ποιο από αυτά που τους πρότεινα θα πουν και πώς. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Να ακούς το τραγούδι σου που το δουλεύεις μήνες ή και χρόνια να μεταλλάσσεται, να παίρνει άλλη μορφή και να ολοκληρώνεται. Να μην παραλείψω να συμπληρώσω στην εξαίρετη αυτή ομάδα και το Νικόλα Καράτζη τον ακριβό φίλο και συνεργάτη μου που είπε τη ¨Γυαλένια" μου και τον "Ντελάλη".

Δεύτερη δισκογραφική στιχουργική απόπειρα, μετά το “Φωτιά, Νερό κι Αέρας”, που τραγούδησε ο μεγάλος Βασίλης Σκουλάς. Πώς είναι να φτιάχνεις μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, από τη μουσική και το στίχο μέχρι την ενορχήστρωση και την παραγωγή; 

Το να αναλαμβάνεις εξ' ολοκλήρου μία παραγωγή από τις μελωδίες και τους στίχους ως τους μουσικούς μέχρι και και την εκτύπωση ακόμα του εξώφυλλου είναι πρόκληση και θέλει πολλές ώρες απασχόλησης και πολύ κόπο και τρέξιμο. Ο δίσκος αυτός με το Βασίλη Σκουλά είναι ο πρώτος μου σε στίχους και μουσική αλλά έχει προηγηθεί και του Νικηφόρου Αεράκη "Καιρό γυρεύγω να φυσά" που κι εκεί έγραψα όλη τη μουσική και μικρό μέρος των στίχων. Θεωρώ και τους δύο αυτούς δίσκους το ίδιο "δικούς μου" κι ας είμαι στο παρασκήνιο. Ε, στον τρίτο πια, που έχει τίτλο "Στης καρδιάς τα μέρη", τα πράγματα ήταν πιο απλά και η πείρα μεγαλύτερη.

Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά που περιμέναμε αυτή την περιόδο, το Mandolin Concerns κυκλοφόρησε; Γιατί volume 1; περιμένουμε και volume 2; 


Ναι! σίγουρα, αλλά σιγά-σιγά. Τα cd αυτά είναι ένα αφιέρωμα στο μαντολίνο που το αγαπάω και το έχω δίπλα μου από την παιδική μου ηλικία, σχεδόν μαζί με τη λύρα. Το volume 1 το έβαλα γιατί νομίζω ότι δεν τελείωσα ακόμα με αυτή την προσπάθεια. Αυτό το άλμπουμ είναι μία αρχή. Θέλω να παίξω κι άλλες μουσικές του κόσμου. Πρώτα ο Θεός…

Από εμφανίσεις πού σε βρίσκουμε αυτή την περιόδο;



Μία σημαντική μου εμφάνιση θα είναι στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο στις 17 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μία προσωπική συναυλία με ευχάριστες εκπλήξεις, ας μην πω ακόμα περισσότερα… ταυτόχρονα παρουσιάζω με ένα πιάνο και το μαντολίνο μου το δίσκο που είπαμε με μουσικές από όλο τον κόσμο. Επίσης εμφανίζομαι με το αμιγώς κρητικό μου σχήμα και το Νικόλα Καράτζη συνοδοιπόρo. Κατά τα άλλα, τούτο το χειμώνα δεν το κυνηγάω πολύ το live κι αυτό γιατί θέλω να αφιερωθώ στην ολοκλήρωση ενός διαφορετικού έργου: ετοιμάζω μια σειρά από βιβλία με ρεπερτόριο κρητικής μουσικής που θα έχει τίτλο "ΛΥΡΑ ΚΡΗΤΗΣ". Πρόκειται για 4 βιβλία αφιέρωμα στους σπουδαίους λυράρηδες που πέρασαν από το νησί μας με λεπτομερή καταγραφή του παιξίματος κάθενός. Πιο συγκεκριμένα, ο α' τόμος (που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα) περιέχει κομμάτια και παιξίματα του Θανάση Σκορδαλού, ο β' τόμος του Κώστα Μουντάκη, ο γ' των πρωτομαστόρων και ο δ' περιέχει λυράρηδες μεταγενέστερους όπως ο Γιώργης Καλομοίρης, ο Ροδάμανθος, ο Παντελής Σταυρουλάκης, ο Ψαρονίκος και άλλοι.

Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται αυτό. Έχει ξαναγίνει σε παραδοσιακή μουσική άλλου τόπου ή εδώ, στην Κρήτη μας;


Με αυτό τον τρόπο όχι. Τα βιβλία που συνήθως κυκλοφορούν είναι κάτι σαν μέθοδοι λύρας ή μαντολίνου με απλοποιημένα τα τραγούδια, και ρεπερτόριο ποικίλο προκειμένου να καλύψουν ευρύ φάσμα κομματιών. Στη δική μου σειρά πρόκειται για ακριβή και αναλυτικότατη καταγραφή/αποτύπωση σε παρτιτούρα του προσωπικού τρόπου παιξίματος κάθε λυράρη, χωρίς να με επηρεάζει το τίνος είναι το κάθε τραγούδι. Μαζί με τη λύρα καταγράφω και τη μελωδία της φωνής του τραγουδιστή προκειμένου ο αναγνώστης να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κομματιού. Επίσης κάθε τόμος περιέχει και ένα πρόλογο από τον εθνομουσικολόγο Χάρη Σαρρή που εντάσσει τον εκάστοτε λυράρη στο γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής του, από πού επηρεάστηκε, ποια η ουσία του έργου του, τι χαρακτηριστικό έχει το παίξιμό του κλπ. Ακόμη συμπεριλαμβάνω τους στίχους των τραγουδιών ξεχωριστά, γλωσσάρι και βέβαια πολλές φωτογραφίες!

Και σε ποιον τόμο φτάνεις τώρα; 



Όπως θα κατάλαβες αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη και πολύ χρονοβόρα. Σκέψου ότι μου παίρνει σχεδόν 5 ώρες το κάθε τραγούδι για να φτάσει στην τελική του μορφή και λογάριασε περίπου 40-50 τραγούδια στο κάθε βιβλίο. Τώρα τελειώνω την πρώτη φάση στην καταγραφή του δεύτερου τόμου "Κώστας Μουντάκης". Μέχρι το Μάρτη πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί και χωρίς να είμαι απόλυτος, πιστεύω ότι μέχρι τέλος καλοκαιριού όλη η σειρά θα έχει ολοκληρωθεί. Θα κυκλοφορήσει από τη δική μου εταιρεία τη Voukino και θα το βρίσκεις σε βιβλιοπωλεία, σε δισκοπωλεία και σε καταστήματα του Νάκα.

Μπράβο Πάρι, μας ξαφνιάζεις ευχάριστα κάθε φορά. Εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κάνεις και να συνεχίσεις να κάνεις καινούργια πράγματα που να τιμούν την Κρήτη. Σε ευχαριστώ που τα είπαμε για μια άλλη φορά και ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη καλλιτεχνική σου πρόταση που ένας Θεός ξέρει τι θα είναι πάλι -ε;  

Έτσι ακριβώς, ούτε κι εγώ δεν ξέρω τι έχει σειρά… σε ευχαριστώ κι εγώ Σπύρο μου και καλή αντάμωση!

 
Από το Blogger.