-

Header Ads

Πλήθος κόσμου στην ημερίδα – έκθεση για τον εναλλακτικό τουρισμό και την επιχειρηματικότητα στην Κρήτη, στην Αίγλη Ζαππείου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές, ήμερα Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, στην Αίγλη Ζαππείου, η εκδήλωση με θέμα: «Επιχειρηματικότητα στη Κρήτη και την Αττική: Εναλλακτικός Τουρισμός - Χρηματοδοτικά Εργαλεία (Αγροτουρισμός - Οινοτουρισμός - Προσκυνηματικός Τουρισμός), που περιλάμβανε συνέδριο και έκθεση κρητικών προϊόντων και επιχειρήσεων.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του εναλλακτικού τουρισμού στην Κρήτη, τα οφέλη από την αξιοποίηση της πλούσιας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, την πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά του νησιού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων, το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη και το Πολιτικό Γραφείο του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης και Βουλευτή Β' Αθηνών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Τιμολέων Κοψαχείλης, Φλωρίνης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης, οι Βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. Μάξιμος Σενετάκης και Κων/νος Δαμαβολίτης, o πρ. Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Σαρειδάκις, η υποψήφια Ευρωβουλευτής κ. Ζωή Ράπτη και η υποψήφια Ευρωβουλευτής κ. Ρίτα Πικρού – Μωραιτάκη.

Ακόμη παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Πέτρος Σελέκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Σεραφείμ Τσόκας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Πατούλης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης, το μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης κ. Μιχάλης Χρηστάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Χερσονήσου και μέλος της ΚΕΔ κ. Απόστολος Λουλουδάκης.

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε στον χαιρετισμό της ότι «Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Πρέπει να ενώνει, να συνθέτει, να παράγει αποτελέσματα για το καλό της περιφέρειας και των πολιτών, για το καλό της Ελλάδας. Όσον αφορά την Κρήτη, το νησί πρωταγωνιστεί στον τουρισμό, έχει μεγάλη τουριστική παράδοση, οι υποδομές της είναι σημαντικές, ενώ ο φυσικός της πλούτος απαράμιλλος.» Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι «ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο προσκυνηματικός τουρισμός, ως ειδικές μορφές τουρισμού, θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κρήτης».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε ότι: «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από ένα όραμα, από μια κατεύθυνση και από σωστό προσανατολισμό. Έχει ανάγκη από συνεργασία – και γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ- , για την αναζήτηση του σωστού μίγματος για την επίτευξη ισορροπίας στην τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης με δύο βασικές προϋποθέσεις: Διάχυση εισοδημάτων στην τοπική κοινωνία – σεβασμός στο περιβάλλον, την θρησκεία και τον πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι συνεργαζόμενοι μπορούμε να επενδύσουμε σε μια διαφορετική κουλτούρα για την Κρήτη, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια, τα προϊόντα της και τον πολιτισμό της.»

Ο Βουλευτής Β΄ Αθήνας κ. Κωστής Χατζηδάκης : «Θέλουμε να δείξουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, εάν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ικανότητες των ανθρώπων της Κρήτης. Υπήρξαν κι άλλοτε πολύ δύσκολοι καιροί, μα πάντοτε οι Κρητικοί κατόρθωναν να σηκώσουν όρθια την πατρίδα, χάρη στις δυο βασικές αξίες της Κρήτης: την αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο, αλλά και τον αγώνα για προκοπή. Πιστεύω βαθιά πως όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα τα καταφέρουμε. Με ελπίδα και πίστη στις δυνατότητές μας, θα σηκώσουμε όρθια την Ελλάδα.»

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων κ. Μανώλης Πατεράκης τόνισε : «Σήμερα, ξεπερνάμε τα στεγανά ως Ομοσπονδία, συνεργαζόμαστε με δύο νέους ανθρώπους, δυο νέους πολιτικούς, Κρητικούς, διότι για εμάς σημασία δεν έχουν οι κομματικές αποχρώσεις, αλλά το καλό της Κρήτης και της κοινωνίας της. Και σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε κάθε έναν και καθεμιά, ανεξαρτήτως κόμματος, διότι η ανάπτυξη δεν έρχεται από μόνη της, δεν είναι στα χέρια του ενός ή του άλλου, αλλά είναι υπόθεση όλων μας.»

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν οι εισηγητές στην ενότητα για τον Αγροτουρισμό κ.κ. Νίκος Φραντζεσκάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου, Πρόεδρος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Γιάννης Στεφανάκης, Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου και Μιχάλης Αεράκης, από το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι «ΣΕΙΣΤΡΟΝ».

Στην Β΄ ενότητα με θέμα τον «Οινοτουρισμό - Κρητικά Παραδοσιακά Προϊόντα» οι κ.κ. Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, Στάθης Φραγκιαδάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς και Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, ενώ για τον Προσκυνηματικό Τουρισμό τοποθετήθηκαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Τίτος Ταμπακάκης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής του θρησκευτικού τουρισμού της Εκκλησίας της Κρήτης και ο κ. Κώστας Τριγώνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μαλεβιζίου, Δημοσιογράφος

Τέλος, την Δ΄ ενότητα: «Χρηματοδοτικά Εργαλεία (Εξαγωγές-Marketing-Τυποποίηση-Πιστοποίηση), εισηγήθηκαν οι κ.κ. Γεώργιος Γεροντούκος, Πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ο κ. Γιώργος Φιλιόπουλος, Εντεταλμένος σύμβουλος Invest in Greece και η κ. Ζωή Γεωργοπούλου, Προϊσταμένη Μονάδας Ανταγωνισμού & Κρατικών Ενισχύσεων Ε.Υ.Σ..

Συμμετείχαν ως εκθέτες ο Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας, Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου, Δίκτυο Οινοποιιών Ηρακλείου, Rizes Crete, Agnotis, Medittera Οινοποιητική / Κρετα Ολυμπίας ΑΕ, Οινοποιείο Αλεξάκης, ΕΑΣ Πεζών, Μπουτάρης Οινοποιητική ΑΕ, Silva – Δασκαλάκη, Οινοποιείο Δουλουφάκη, Οινοποιείο Ευφροσύνη, Lyrarakis Wines, ΜΙΝΩΣ- Οινοποιείο Μηλιαράκη, Mediterra, Κτήμα Πατεριανάκη, Οινοποιείο Στυλιανού, Οινοποιείο Ταμιωλάκη, Οινοποιείο Τιτάκης, ΕΑΣ Ηρακλείου, Ιδαία Οινοποιητική, ΑΦΟΙ Στραταριδάκη Ο.Ε., Κτήμα Ζαχαριουδάκη, Αμπελώνες Μιχαλάκη, Μονή Τοπλού, Οινοποιείο Γαβαλάς, ΑΦΟΙ Διαμαντάκη ΟΕ, Οινοποιείο Ντουράκης Ανδρέας, Nostos Μανουσάκης, Αμπελώνες Καραβιτάκη, ΑΝΩΣΚΕΛΗ, Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, Κρητών Γαία, Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε, ΑΦΟΙ Βαρακλά Ο.Ε ΜΕΛΑΚΙ, Δίχτυα Κρήτης ΑΕΒΕ, Κάστρο ΟΕ, Κρητέλ, Παξιμάδι Βαρβάκης , Η Γέργερη, ΓΚΡΕΛΙΑ, ANEK LINES, MINOAN LINES, Συνεταιρισμός Μελλισάνθη, Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου, Διακρητικές Γεύσεις, Λιοκάρπι Πρωτογεράκης, Πολυοδηγός, Αρτοποιείο Αρτόκοσμος, Αυγενάκης & ΣΙΑ ΟΕ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσαρας, Λαδάκης Δημήτριος, Λεονταράκης Φανούρης, Κτήμα Λυραράκη-ΓΕΑ ΑΕ, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Κρητικάκι, Πελεκυς, Νερό ΖΑΡΟΣ, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Escargot De Crete (Χοχλιοί Κρήτης Μ.Ε.Π.Ε. ), Cretapost.gr, newscreta.gr, ΚρήτηTv, CRETA CHANNEL, ΚΡΗΤΙΚΟΣ 88,7 FM, ΑΣΤΡΑ ΙΝ Ξενώνας, Ξενώνας Παπαγεωργίου, Ζουριδάκης.








Από το Blogger.